Ålakusten: bada längs oändliga sandstränder

  • Sommar.

Friseboda naturreservat kantas av en enda lång strand med massor av fina badmöjligheter. Kanske är det här en av Sveriges längsta sandstränder? Här var ålafisket en gång en viktig verksamhet och överallt syns spår från detta. Ålabodarna var exempelvis fiskarnas tillfälliga hem under under fiskeperioden.

Stockholmsboden, Kongaboden och Frisebodaboden

Längst i söder, vid Stockholmsboden, rinner den lilla bäcken Nya Grop ut i havet. Här hänger barnfamiljerna under de varma sommardagarna. Något längre norrut, i krokarna kring Kongaboden, är det ofta mer ödsligt. Ofta skådas en eller annan nudist som solar i sanden. Även i reservatets norra del, vid Frisebodaboden och Segeholmsåns utlopp är det riktigt fint att bada.

Cykelväg och bra parkering

För den som vill cykla hit går Sydostleden genom hela reservatet. För den som åker bil finns flera parkeringsplatser med stigar ner mot stranden.

tips

Inte långt från Friseboda naturreservat, närmare bestämt där Furubodvägen möter Tvillingabodsvägen, finns en utmärkt liten gårdsbutik inrymd i ett garage. Om somrarna säljs här massor av närodlade grönsaker och ett och annat nyvärpt ägg mot pengar som läggs i en sparbössa.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?