Kåseberga: lilla svängen till Ales stenar

  • 1,6 km.
  • Medel, brant ner mot havet.
  • Alla årstider.

Att besöka fornlämningen Ales stenar är ett måste. Här möts himlen, havet och historien. När du väl har tagit dig dit, är det väldigt trevligt att lämna den upptrampade stigen och istället fortsätta ner för branten, för att återvända till Kåseberga via stranden.

Följ havskanten åter till Kåseberga

Vandringen börjar vid hamnen i Kåseberga. Följ skyltningen och trapporna (och kanske horderna av sommarturister) uppför branten och den korta sträckan bort till Ales stenar. Sedan är det bara att passera förbi stenarna, ut mot branten väster om dem, så ser du stigarna där det är möjligt att ta sig ner på stranden. Väl på stranden är du förhoppningsvis lite mer ensam. Här är det dags att vända tillbaka och följa havskanten åter till Kåseberga.

Varför så många stenar?

Men missa nu för allt i världen inte att stanna till och beundra Ales stenar, som är en skeppssättning bestående av 59 gigantiska stenar. Ales stenar uppfördes någon gång mellan 500 och 1000 e. Kr. och är ett av flera monument som funnits på just den här platsen. Man kan därför undra varför folk från förr var så intresserade av att bygga monument just här utanför Kåseberga? Det finns ett helt gäng olika teorier kring vad skeppssättningen fyllt för funktion, läs exempelvis på Wikipedia.

tips

I Kåseberga finns flera matställen, men en riktig Kåsebergaklassiker är att greppa en sillaburgare på Kåseberga fisk och ta med den till trapporna som går upp mot Ales stenar. Där finns bord och stolar och du har perfekt span på alla människor och bort mot hamnen.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
2 september, 2018

Kanon för en roadtrip! Blåser det kan man få lä bakom fortet nere på stranden, och passa på att bygga ett nytt stenröse samtidigt.

Martin Wiström

Vad tycker du om utflykten?