Alnarpssvängen: vallmofält, strand och botanisk trädgård

  • 24 km.
  • Lätt som en plätt.
  • Alla årstider.

Cykla genom vallmofält, strandängar och botanisk trädgård. Ett trevligt sätt att upptäcka Malmös ytterkanter och Alnarpsparken med 2500 (jösses!) olika växter från hela världen.

Börja utflykten i Malmö, exempelvis vid stationen, och cykla förbi Värnhemstorget för att sedan följa Lundavägen ut ur stan. Här kan du trampa på rätt snabbt längs med raksträckorna, så når du snabbt Arlöv. En bit efter centrum svänger du vänster under järnvägsbron och över motorvägen. Häpp, nu börjar det härliga!

Missa inte Alnarps slott

Cykelvägen över åkrarna, förbi dikeskanterna där vallmon blommar om sommaren, tar dig nu raka vägen in i Alnarpsparken. Kolla in den botaniska trädgården, gör en avstickare in till Alnarps ”centrum” där Sveriges Lantbruksuniversitet ligger och missa för all del inte Alnarps slott som byggdes i mitten av 1800-talet. Här skulle man bo!

Trampa längs med stranden i Lomma

Följ järnvägsspåret in till Lomma, sväng förbi den trevliga hamnen och vik sedan av söderut längs med stranden. Här är det gött att bada, om än ohyggligt långgrunt, och särskilt vackert i solnedgången. Cykla sedan längs med Malmövägen, förbi strandängarnas fågelskyddsområde och Spillepengens rekreationsområde, och följ sedan Västkustvägen till du är åter vid Malmö station igen. Här är det bara att trampa på genom de ack så icke-charmiga industriområdena! 

tips

Bästa falafeln i närheten av Malmö Centralstation finns helt klart på snabbmatsstället MENYn, som ligger inklämt i en liten låda mitt emellan kanalen och Norra Vallgatan, bara ett stenkast från spåren. Det finns även gott om bra falafel vid Värnhemstorget. Annars går det att ta en avstickare för att fixa käk på shoppingcentret Burlöv Center, exempelvis för att ha picknick i Alnarpsparken eller vid stranden i Lomma.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?