Andrarums alunbruk: över rödfyrar längs Verkeån

  • 5,1 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Vid Andrarums alunbruk lyser jorden röd mot det gröna gräset. Här börjar en vandring som tar dig förbi den stilla fiskesjön Verkasjön, genom skogen (och bitvis hyggena) mot Verkeåns dalgång och sedan tillbaka igen genom de grönskande hagarna.

Bestig en rödfyr eller två

Starta exempelvis vid parkeringen strax öster om Alunbruket. Här passerar den rödmarkerade Hallamöllaleden, som du börjar med att följa västerut rakt in bland slaggkullarna. Varför inte bestiga en eller ett par? Alunbruket grundades vid mitten av 1600-talet och var igång ända till början av 1900-talet. Slaggen är en restprodukt från utvinningen och slagghögarna kallades för rödfyrar.

Kolla även in den gamla dansbanan, som ligger gömd i skogen precis söder om bruksområdet. På slutet av sextiotalet var det dans här vid pingst varje år. Det lockade ungdomar från hela Österlen, som kom åkande i bilar i den ljusa sommarkvällen. Danstillställningarna pågick ända in på 2000-talet, men idag står dansbanan och förfaller.

Från Verkasjön ner mot Verkeån

Mitt bland slaggkullarna viker Hallamöllaleden av in skogen. Följ den! Leden tar dig ner mot bron, som korsar Verkeån, och vidare bort mot Verkasjön. När du passerat sjön är det dags att korsa bilvägen för att sedan fortsätta att följa de röda markeringarna genom skogen ner mot Verkeån.

Väl framme vid Verkeån kan du antingen följa den orangea Skåneleden tillbaka, alternativt korsa ån och följa den gula Backaleden tillbaka. Det är också extremt trevligt att utöka turen en aning med en avstickare till Hallamölla.     

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?