Blåhammaren runt: från Storlien in i Norge

  • 90 km.
  • 5 dagar.

Å vilken ljuvlig tur, som både startar och slutar i Storlien. Däremellan vandrar du över öppna vidder, genom Norskt fäbodlandskap, längs vidunderliga sjöar med utsikt mot Sylmassivet och slutligen upp på den höga höjden vid Blåhammarens fjällstation.

Hur ska jag vandra?

Vandringen är runt 90 kilometer lång och görs lämpligen på fem dagar:

De norska fjällstugorna är emellanåt obemannade och låsta, men för en liten slant kan du beställa DNT-nyckeln så att du kan öppna och gå in. Så bra!

Från Storlien vandrar du västerut mot Klukstugan vid den norska gränsen, där de öppna vidderna är vidunderliga. Strax kommer du nedanför trädgränsen, där det är lite svårt att hitta, men skaffa en bra karta och spana efter den norska turistföreningens röda T-markeringar, så ska det nog gå bra. Etappen mellan Björneggen och Ramsjöhyttan är särskilt vacker vid Finnkoisjöen, även om vattenkraftsfördämningen påverkar helhetsintrycket en aning, men det är definitivt värt att avsätta lite extra tid för att hinna pausa ordentligt här.

Glöm inte bort att ta ett dopp i både Ramsjöen och Esandsjöen vid Ramsjöhytta respektive Storerikvollen. Vid Storerikvollen är det även finfint att bestiga fjället bakom stugan precis i solnedgången. Sista kilometrarna mellan Blåhammaren och Storlien går väl nära inpå väg E14, men vik gärna in bland sommarstugorna och trixa dig fram på småvägar och stigar!

Det går även att utöka turen genom att inte vandra direkt mellan Ramsjöhytta och Storerikvollen, utan exempelvis istället ta vägen om Schulzhytta.

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig till Storlien är med nattåg. Det exakta upplägget varierar lite. Ibland är det SJ som kör, ibland är det Snälltåget. Ibland går det att hoppa på nattåget redan i Malmö/Lund/Hässleholm, men ibland måste du ta ett vanligt tåg till Stockholm för att sedan byta till nattåget där. Ibland kör nattåget ända till Storlien, ibland måste du byta till Länstrafiken Jämtlands lokaltåg i exempelvis Östersund eller Åre.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?