Dagsturer i Kebnekaisefjällen

Kebnekaiseområdet är förmodligen Sveriges vackraste fjällområde, med de höga topparna och mäktiga glaciärerna. Här kan du njuta av ensamheten och tystnaden utanför tältet i en gömd dalgång, eller äta trerättersmiddag och ta en stor stark tillsammans med vandrare från när och fjärran på Kebnekaise fjällstation. Om du stannar några, eller flera, nätter på eller nära fjällstationen är det trevligt att göra dagsturer i området. Därför hittar du här de absolut bästa dagsturerna kring Kebnekaise!

Observera att kartorna och de markerade rutterna inte är exakta! Ha alltid med dig en bra karta när du ger dig ut på fjället, och var noga med att hålla koll på var du befinner dig, både när du vandrar längs markerade leder eller i orösad terräng. 

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig från Skåne till Kebnekaise fjällstation är med nattåg och buss. Tag snabbtåget från Malmö, Lund eller Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg som kör dig till Kiruna dit du ankommer tidigt på morgonen. Därifrån kör Nikkaluoktaexpressen bussar till Nikkalouokta. Sedan är det bara att vandra de 19 kilometrarna upp till Kebnekaise fjällstation. Du hinner gå upp till fjällstationen på eftermiddagen, om du knatar på i bra tempo och kanske tar båten som går de sex kilometerna över sjön Laddjujavri. 

Kebnekaise sydtopp – En spektakulär dagstur till sveriges tak

  • 18 km.
  • Svår.

Områdets, för att inte säga hela Sveriges, kronjuvel – att bestiga Kebnekaises sydtopp är en dröm för många! Sydtoppen har länge varit Sveriges högsta berg, på strax över 2100 meter över havet, men nuförtiden smälter toppglaciären ibland så mycket att nordtoppen istället blir högst. Att bestiga nordtoppen kräver dock klätterutrustning och är inget för vanliga vandrare. 

Sydtoppen, via den västra leden, är en rejäl dagstur som den vältränade vandraren kan göra på egen hand. Det är även möjligt att nå sydtoppen via den östra leden, men även då krävs klätterutrustning och guide. Oavsett gäller det att ha med sig rejält med kläder och mycket mat, det här är en mycket exponerad och krävande dagstur som ofta tar 10 till 12 timmar tur och retur. Höjdskillnaden mellan fjällstation och toppen är cirka 1400 meter, men den västra leden är som en bergochdalbana vilket innebär att benen måste klara runt 1700 höjdmeter uppför på en dag. 

Den västra leden går rakt västerut från fjällstation och följer sedan Kittelbäcken upp i Kitteldalen. Uppe i grytan mellan topparna korsar du Kittelbäcken – här är det dags att fylla på rejält med vatten, då det är sista möjligheten. Sedan går leden brant uppför i passet mellan Tolpagorni (fjället som ser ut som en vulkankrater) och Vierranvárri, vidare upp över Vierranvárris topp och ungefär 200 höjdmeter nerför igen till Kaffedalen. Här är det ofta lä och lämpligt att pausa (dricka kaffe?) en blåsig dag.

Nu börjar du närma dig!  Från Kaffedalen är det bara uppför, uppför, uppför över stenblocken. Efter ett helt gäng höjdmeter ser du Kebnekaises snötäckta sydtopp som ligger som en gigantisk mjukglass på Sveriges tak. Den sista biten kan det vara bra med stegjärn, så att du får bra grepp på den ibland hala toppglaciären. 

Tja, sen är det bara att njuta av utsikten en stund och vandra tillbaka igen.    

Järvstenen och jättegrytorna – en enkel vandring till sten med cool grotta 

  • 7 km.
  • Lätt.

Det här är en väldigt trevlig runda i Ladtjovagge (dalen som fjällstationen ligger i), där du passerar ett vackert vattenfall, de häftiga jättegrytorna i Ladtjojokken samt den väldiga Järvstenen och dess mörka, djupa sprickor som det går att klättra in i.

Börja med att gå rakt söderut från fjällstationen, ner till Elsas bro över Ladtjojokken. Här viker du av västerut längs de små stigarna som följer det forsande vattnet. Efter en liten bit ser du det vackra vattenfallet, just där älven kröker sig. Om du nu spanar upp mot de södra branterna in i dalen ser du den gigantiska Järvstenen en bit upp. Dit ska du! Det är dock enklast att följa älven en bit till och vika av uppåt först när du börjar närma dig stenen. Välj den färdväg som passar dig bäst, framförallt när du lämnar stigen och strövar fritt i terrängen.

Vid Järvstenen är det spännande att klättra in i dess mörka, djupa sprickor, som nästan bildar en grotta under stenen – det sägs att Järven har flyttat ut, men man vet ju aldrig! Sedan är det bara att ta sikte rakt ner i dalen till älven och dess jättegrytor. Det kan vara lite svårt att hitta dem, men när du väl ser dem vet du att du kommit rätt. Här stannar vattnet till i turkosa cirkelrunda pooler, innan det forsar vidare ner i jämna fina håligheter i berget för att komma ut en bit bort. Här går det också att korsa älven och hitta en av stigarna tillbaka till fjällstation.     

Kaskasatjåkka – Bestig Sveriges fjärde högsta berg

  • 23 km.
  • Svår.

Kaskasatjåkka är, med sina 2076 meter, Sveriges fjärde högsta berg. Bestigningen kräver god kondition, då benen behöver bära 23 kilometer och cirka 1400 höjdmeter från fjällstationen, och det gäller att inte vara alltför höjdrädd i branten innan toppen. Vandringen är dock verkligen mödan värd, då det här är en av de vackraste dagsutflykterna i hela området.

Du börjar med att följa vandringsleden som går österut från fjällstation, och sedan norrut in i den ljuvliga Tarfalavagge. När du når Tarfalastugan ser du toppen på Kaskasatjåkka rakt i norr på andra sidan sjön. Följ sjöstranden en bit, innan du viker av från leden för att börja ta höjd i sänkan mellan Tarfalatjåkka och Kaskasatjåkka. När du når passet mellan de två fjällen är viker du av västerut mot toppen. Här är det riktigt brant! Korsa sedan snön till du når den högsta punkten. Njut av den vidunderliga utsikten innan du vänder åter samma väg.

Kebnetjåkka – topptur med underbar vy över hela kebnekaisemassivet

  • 10 km.
  • Medel.

Att bestiga Kebnetjåkkas 1765 meter över havet är en förhållandevis enkel, men spektakulär, dagstur på 10 kilometer och runt 1100 höjdmeter från fjällstationen. När du når toppen har du en fantastisk utsikt över Kebnekaises nord- och sydtopp samt alla de mäktiga glaciärerna i Kebnekaisemassivet.

Börja vid fjällstationen och gå rakt norrut uppför den så kallade personalbacken – ta gärna sikte mot Storsten, som du ser en bit upp. När du tagit dig ett gäng höjdmeter, och branten börjar plana av, viker du av österut och passerar Lilltoppen innan du når själva toppen av Kebnetjåkka. Ta samma väg ner, eller håll lite mer rakt söderut så att du når den östra leden som går mellan toppen av Kebnekaise och fjällstationen.  

SILVERFALLET – en trevlig vandring till fallet vid foten av singitjåkka  

  • 10 km.
  • Lätt.

Silverfallet är ett vackert vattenfall i den djupa dalen mellan fjällen Tolpagorni, som ser ut som en vulkankrater, och Singitjåkka, som är Tolpagornis granne i sydväst. Vandringen är lätt och ger även möjlighet att spana in den ståtliga dalen väster om Kebnekaise fjällstation.

Börja med att följa leden mot Singi fjällstuga över Kittelbäcken och i riktning mot Singitjåkka. När du kommit en bra bit in i dalen ser du den smala passagen mellan Singitjåkka och Tolpagorni, samt älven som flyter därigenom. När du nästan ska korsa älven är det dags att lämna leden och följa älvens östra sida norrut mot passagen. Efter ett tag ser du det mäktiga vattenfallet mellan bergsväggarna – du är framme!

Återvänd samma väg. Det är även möjligt att fortsätta in i dalen, genom att klättra på branterna ovan fallet, och runda hela Singitjåkka, men det är en vandring på runt 30 kilometer, så då gäller det att ha krut i benen.

Skartaklacken – en topptur off the beaten track

  • 12 km.
  • Medel.

Skarta är fjället som ligger rakt sydväst om fjällstationen och Skartaklacken är des lägre förtopp på 1260 meter över havet. Att gå hela vägen upp på Skarta är en fin dagstur, men för utsiktens skull räcker det gott och väl att knata den kortare vandringen upp på Skartaklacken. Härifrån blickar du ut över hela Ladtjovagge (dalen), ner mot Nikkaloukta i öst, in mot Singitjåkka i väst och självklart ut över hela Kebnekaisemassivet i norr.

Vandra söderut från fjällstationen, ner över Elsas bro där du viker av österut längs älven. Följ älven en bra bit, innan du börjar gå uppför slänten. Sikta på bäckravinen, som syns tydligt från dalen, och försök hitta en väg utan för mycket videsnår och fjällbjörk. Så snart du kommer upp ovan trädgränsen blir det lättare att gå! Följ ravinen uppåt en bra bit, innan det är dags att vika av västerut längs kammen som leder hela vägen upp till platån, eller klacken. Ta samma väg tillbaka igen.

Tarfalavagge – finns det en vackrare dalgång? Nej!

  • 15 km.
  • Lätt.

Att vandra in i Tarfalavagge en vacker dag är en fullkomligt enastående upplevelse. Tänk dig att gå längs en porlande bäck, upp genom en smal dalgång med väldiga fjäll på båda sidor, för att sedan nå en alldeles turkos glaciärsjö omgiven av Sveriges högsta berg och mäktigaste glaciärer. Wow!

Vandringen är enkel, det är bara att gå österut från Kebnekaise fjällstation och sedan vika av norrut längs den tydligt markerade leden in i Tarfalavagge. När du når sjön är du framme, och sedan är det samma väg tillbaka som gäller. Det går även att övernatta i den mysiga Tarfalastugan, ej att förväxla med Tarfala glaciärforskningsstation som också ligger i dalen.

Tolpagorni – bestig deT coola fjället som alla tror är kebnekaise

  • 12 km.
  • Medel.

Den som har sett ett vykort från Kebnekaisefjällen har troligen trott att det coola, vulkanlika fjället i mitten är Kebnekaise. Det är det inte. Tolpagorni är det coola fjället, mitt inne i Ladtjovagge, som ser ut som en vulkankrater. Toppen når 1662 meter över havet och självklart är utsikten därifrån alldeles spektakulär. 

För att nå toppen av Tolpa följer du först den västra leden mot Kebnekaise sydtopp, upp längs Kittelbäcken in i Kitteldalen och brant uppför i passet mellan Tolpa och fjället Vierranvárri. När de som ska bestiga Kebnekaise viker av norrut mot toppen av Vierranvárri viker du av söderut mot toppen av Tolpagorni. Här är det bara att knata på bland alla stenarna, så länge du går uppför kommer du rätt! Snart når du toppen och kan kika ner i grytan, som inte är en äkta vulkankrater även om den ser ut så. 

Om vintrarna är det populärt bland skidåkare att fira sig ner i kratern för att få sig några fina pudersvängar där. Det kan även vara kul att veta att en bit av klätterleden på bergets baksida kallas för Biblioteket, eftersom stenarna där är så lösa att man kan lyfta ut dem, och ställa tillbaka dem igen, som böckerna i en bokhylla. Kul att klättra där… När du njutit av utsikten tar du samma väg tillbaka ner till fjällstation igen.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?