Ekevallen: varierad runda vid coola vattendrag

  • 4,4 km.
  • Lätt, men kräver hopp över bäck.
  • Alla årstider.

Oj, vad fint det är kring Ekevallen utanför Genarp! Kan inte begripa att jag hajkat i området i flera decennier, men missat detta pärla. Så coolt med den grävda kvarnrännan till den gamla möllan Häckeberga kvarn, de vidsträckta hagarna, de mörka skogarna och de många vattnen. Här finns massor av leder, men få rundor eller turförslag. Den här rundan samlar dock det mesta av det bästa!

Följ Unos stig en bit

Börja vid idrottsplatsen och följ Skåneleden (orange markering) ned mot bron över ån. Strax efter bron viker du av från Skåneleden och följer istället den norra delen av Unos stig (den södra delen av Unos stig följer Skåneleden). Gå över ännu en bro och passera lite hagmarker. När du når en hage med en liten sjö långt borta (kanske väldigt liten på sommaren?) är det dags att kliva över stättan, in i hagen, och traska ner mot sjön.

Ta ett skutt!

Väl framme vid sjön behöver du hoppa över bäcken, som är sjöns utlopp. Det är ett rejält skutt vid högvatten, troligen enklare när vattnet står lägre. Nu kommer du in i den mörka skogen. Följ markavägen rakt fram och ta sedan stig in till höger en liten bit in.  Vik av vänster där stigen delar sig, så kommer du snart ner mot vackra Höje å!

Nu är det bara att följa stigen längs ån hela vägen tillbaka till idrottsplatsen. Bitvis ganska spektakulärt med broarna och den coola grävda kvarnrännan till möllan Häckeberga kvarn. Även en och annan cool MTB-åkare kan skådas!

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
11 januari, 2022

En otroligt bra runda med väldigt varierad natur! Mycket vackra bäckar och åar, hagmarker och skog med grön mossa och svampar. Inte mycket folk heller. Och går lätt att utöka, jag tog t.ex. en extra liten vända ner mot Häckebergasjön.

Karin

Vad tycker du om utflykten?