Finjasjön runt: varierad vandring med övernattning

  • 18 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Finjasjön runt är en varierad vandring, genom träsk, skogar och ängar. Den som går med raska steg gör vandringen på en dag. För den som vill övernatta finns flera platser där det går fint att tälta vid sjöns sydvästra stränder.

Börja vid den lilla parkeringsplatsen nära sjön strax söder om Finja. Här passerar skåneleden förbi, så det är enkelt att följa den orangea leden österut på träbryggorna genom de frodiga träskmarkerna. Leden går genom såväl skog som bostadsområden till samhället Sjörröd, vid öns östra strand. Här är det dags att lämna Skåneleden, som nu viker av från sjön i riktning mot Hässleholm.

Badplats, småbåtshamn och tältplatser

Fortsätt längs med sjön, bitvis på den större Hovdalavägen. Vid Björkviken är det trevligt att bada, och här finns kiosk, grillplatser och toaletter. Snart passerar du även den lilla småbåtshamnen. När du kommit in i skogen återser du strax skåneledens orangea markeringar, och du kan följa dem hela vägen tillbaka till där du en gång började vandringen. Möjlighet att tälta finns exempelvis vid stranden precis innan leden viker av västerut in i Skyrup.

tips

Från Finjasjön är det inte långt till trevliga Hovdala slott, med både restaurang och café i ståtlig slottsmiljö. Samma ägare har även Trädhusets café sydväst om Finjasjön, som är vad det låter som: ett café i ett hus högt uppe bland träden med utsikt över sjön. Värt ett besök, men enbart öppet under vissa helger på sommaren. från stationen. Gör det bara!

Karta laddas, vänta …

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?