Forsakar: vandra till Skånes högsta vattenfall

  • 1,9 km.
  • Medel, brant stigning.
  • Alla årstider.

En kort vandring i bokskogen kring den speciella ravinen Forsakar i Degeberga. Enligt sägnen är ravinen formad av jättar och naturen är verkligen trollsk här då solljuset har svårt att nå ända ner till bäcken. Här är jorden fuktig och mossorna breder ut sig på de fallna trästockarna invid Skånes två högsta vattenfall på 8 och 10 meter. Tydligen spelar Näcken här ibland.

Följ ravinens kanter upp till fallen

Tidigare gick det att vandra i ravinen, men på sistone har den leden varit stängd på grund av rasrisken. Istället går det att följa ravinens kanter med fin utsikt 40 meter ner mot bäcken. Börja vid Forsakarsbadet och klättra uppför branten söder om Forsabäcken. Snart kommer du till en utsiktsplattform med fin utsikt över fallen.

En bit uppströms finns en bro där du kan korsa bäcken. Vandra gärna upp till utsiktspunkten rakt norr om bron, innan du fortsätter tillbaka på den norra sidan av bäcken för att slutligen återvända ner i dalen via en brant trappa.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
9 juli, 2020

Helt underbar, trolsk miljö. Går att gå i ravinen, men man gör det på egen risk.
Vi gick upp till vänster först och den stigen var bra, lätt att gå med vagn. Efter fallet gick vi över bron och tillbaka på andra sidan. Där var stigen smal och full av rötter, svårt för vagnen.

Helena

Vad tycker du om utflykten?