Fyrenturen: vacker vandring till Stenshuvuds fyr

  • 3 km.
  • Medel, inga större höjdskillnader med bitvis väldigt stenig stig.
  • Alla årstider.

Vacker vandring till Stenshuvuds fyr. Börja vid Naturum och vandra under lövverket längs skogsvägen in ibland träden, uppåt och norrut mot toppen av Stenshuvud. Följ vägvisningen åt vänster mot ”Hällevik 1,5” och runda huvudet istället för att gå upp mot topparna. Här är det betydligt mindre folk som strövar, men skogen är väldigt vacker.

Spegelblanka skogstjärnar och Jätten Sten

Efter ett tag sluttar stigen nedåt mot de spegelblanka skogstjärnarna (om de inte torkat ut). Så vackra. I en grotta i branten strax här ovanför bor minsann Jätten Sten, som gett namn åt Stenshuvud, så håll god uppsikt!

 Något längre fram kan det eventuellt beta kossor i skogen, men de är förmodligen snälla. Sväng höger vid skylten som pekar mot ”Krivareboden 1,6”. Svänger du istället vänster hamnar du i Hällevik, men för att fortsätta vandringen är det alltså höger som gäller!

Nu kan du snart skymta havet mellan träden. Se till att inte missa stigen ner till den vackra fyren ute på klipporna. För den som gillar att bada från klippor går det utmärkt här. Det går även att hoppa på klipporna ända bort till stranden, men det kräver stadig fot.

Oh-la-la vilken strand

Vandra annars den steniga stigen inne i skogen. Så snart du når strandängarna finns en underbar badplats på vänster sida. Kanske är du nu vid Skånes vackraste strand? Kolla även in den finfina labyrinten i gräset en bit bort. Fortsätt annars rakt fram till du når fiskebodarna. Då är det dags att vika av inåt land, och följa den spångade leden upp till parkeringen igen. Glöm inte att kolla in Naturum för att lära dig mer om Stenshuvud och framförallt Jätten Sten.

tips

Ta gärna en liten avstickare till Hällevik, där det finns ett gammalt arboretum och en fin tältplats. Dessutom är det därifrån inte heller alls många minuters promenad till Kiviks Musteris trevliga lunchrestaurang och musteributik med finfina möjligheter att köpa äppelmust. Lite kommersiellt är det, men en god must is a must, som alla vet (välj Årets Skörd!). En annan god idé är att köpa glass vid Naturum, men kiosken är enbart öppen på sommaren.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?