Glumslövs backar: kustvandring med utsikt över Ven

  • 4,9 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Vandringen i Glumsövs backar tar dig längs stranden och upp på kullarna, längs grusvägen över fälten och tillbaka till mysiga Sundvik. Du kan också välja att vika av från turen och stället fortsätta längs havet till Landskrona.

Börja i Sundvik. Hit kan du åka bil, buss eller vandra på 30 minuter från tågstationen i Glumslöv. Följ den steniga stranden söderut. Här ligger massor av små tegelbitar, vars kanter slipats runda av vågornas rörelser. Det är spår från tiden då det fanns runt 40 tegelbruk längs kusten mellan Helsingborg och Landskrona, som skeppade tegel till byggandet av husen i Köpenhamn bland annat.

Spana efter backsvalor i rasbranterna

Snart når du fram till Rustningshamn, där det gamla tegelbruket låg. Nu är det dags att svänga upp runt ett av huset och istället fortsätta över ängarna bort till den branta trappan uppför rasbranten. Spana efter Backsvalor i branterna, där de gillar att bygga sina bon!

Fortsätt söderut uppe på de gröna kullarna, längs med havet, ut ur hagen och in i barrskogen. Här går stigen som en bergochdalbana mellan träden och då och då syns glimtar av branten, vågorna djupt där nere, Ven och Danmark.

När du når Hildesborgsvägen, alltså grusvägen upp mot godset, är det dags att bestämma sig: om du vill gå till Landskrona fortsätter du här rakt söderut längs stigen mot Borstahusen, annars viker du av mot öster upp mot godset. För ja, glöm inte att kolla in Hildesborg! Här skulle man bo, va?

Bor den spexiga papegojan kvar?

Sen är det bara att följa grusvägen tillbaka över fälten mot Rustningshamn. OBS! Bli inte rädd om det verkar som en galning skriker på dig från ett av husen i Rustningshamn. Här bor (bodde?) nämligen en papegoja med ett STORT ordförråd. Den kan även låta som en porlande vattenkran. Det är sant! Dock oklart om den ännu bor kvar? Vik sedan av norrut strax innan du når stranden och följ stigen över kullarna tillbaka till Sundvik.

tips

För den som är i krokarna en söndag, och råkar ha lite slantar över, är brunchen på Örenäs slott i Ålabodarna ett bra sätt att spendera trehundra spänn innan du börjar vandra. Du får slottsmiljö och ALLT du kan önska dig inklusive ostbricka och dessertbuffé. LYX, LYX, LYX!!!

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
16 juni, 2019

Fantastiskt vackert! Vi gick i omvänd riktning och avslutade med ett dopp under backsvalorna.

Linda Gustavsson
13 december, 2018

Väldigt fin vandring i Skånes vackraste backlandskap. Storslagen utsikt över Sundet o Ven.

B Karlsson

Vad tycker du om utflykten?