Häckebergasjön runt: näckrosor och fåglar, slott och whisky

  • 5,8 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Visste du att Häckebergasjön inte är naturlig? What? Javisst, den byggdes enligt Wikipedia för att skydda Häckeberga slott. Hur som helst är sjön väldigt vacker med slottet, alla näckrosor, det rika fågellivet och bokskogarna runtomkring.

Det går att börja var som helst vid sjön, men ett förslag är vid parkeringen strax öster om Häckeberga slott. Kolla in den gamla ruinen i skogen en bit väster om parkeringen. Det är resterna från en gammal iskällare som slottet använde.

Följ stigen längs med sjökanten

Följ annars bilvägen söderut cirka 50 meter, så hittar du stigen som viker av in i skogen ut mot sjön. Sen är det bara att knata på. Genom bokskogen, förbi den fina tältplatsen vid den sluttande åkern, över broarna och runt sumpmarkerna kring sjöns sydspets.

Väster om sjön når stigen ut på en liten markaväg, följ den en liten bit och sväng sedan in i skogen ner mot sjön igen. Snart når du en stätta som tar dig ut i de vackra hagarna nedanför Skoggårdsbacken. Följ sjöstranden, så hittar du ut över stättan vid hagens andra ände.

Praktfullt slott med whiskyförvar

Nu är det bara att följa bilvägen tillbaka till parkeringen, förbi Häckeberga Stäteri och det praktfulla Häckeberga slott som ligger ute på en av sjöns sju holmar. Byggnaden har gamla anor, men slottet som står här nu byggdes på slutet av 1800-talet. Idag lagras bland annat whisky från Mackmyra i slottet.

tips

Dela gärna upp rundan i två etapper. Åk exempelvis ut på fredagskvällen, vandra den korta sträckan till den underbara tältplatsen, ha en go go kväll och vandra resten av varvet på lördagen. Tar du vägen förbi Genarp på väg tillbaka sen? Sväng i så fall förbi Erikshjälpen Secondhand. Med lite tur gör du många fina fynd där!

Tips och tankar om utflykten

3.8
3,8 rating
3.8 av 5 stjärnor (5 röster)
31 oktober, 2021

Härlig tur! Lätt att följa via karta🍁

Lena
11 augusti, 2021

Trevlig tur med fina naturupplevelser.. Bra att ha karta med då sjön har många vikar och uddar. Glad för att inte allt är allt för mycket tillrättalagt med massa vägvisare och asfalterade stigar.

stig
21 juli, 2021

Superfin tur! Följ kartan ovan. Flera fina eldstäder längs turen. Tältplatser främst på östsidan. Vi låg vid ängen.

Erik
31 oktober, 2020

Mycket vacker natur. Flera bra ställen där man kan stanna fika. MEN stigen saknar helt märkning. Så du får själv hålla koll på var du är… Ett tips är att gå nära sjön och alltid se till att du har sjön på samma sida hela tiden. (vi gick bara fel en gång)

Jompa
20 september, 2020

Riktigt dåligt utmärkt, hamnade fel flera gånger och då är vi ändå vana vid att promenera i naturen.

Johan

Vad tycker du om utflykten?