Hallamölla: en vandring i paradiset

  • 2,6 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Här har vi paradiset! Vattenfallet vid Hallamölla är så otroligt vackert, särskilt under vårfloden, och omgivningarna gör inte heller bort sig. Längs denna korta vandring får du uppleva Verkeåns vindlingar, grönskande hagar, det spektakulära fallet och den pittoreska bebyggelsen alldeles intill.

Den här vandringsbeskrivningen utgår från parkeringen, men du kan lika gärna börja vid fallet för troligen kan du inte hålla dig från att knata dit och kika.

Korsa bron och fortsätt längs Backaleden

Följ den orangea Skåneleden mot nordöst från parkeringen, längs den lilla grusvägen bredvid hagen. När du passerat hagen är det dags att vika av och korsa ån. Här når du den gula Backaleden, som du följer genom skogen i riktning tillbaka mot fallet. Snart når du en annan bro över ån, men undvik den och fortsätt på sydsidan. Snart når du ett av biflödena, som du kliver över på den lilla spången.

Fortsätt genom hagen, så når du snart en finfin utsiktspunkt där du kan speja ut över hela fallet. Strax ovan fallet finns ännu en bro, men korsa inte heller här, utan fortsätt på den lilla stigen som går västerut längs ån. Snart passerar du några oerhört pittoreska hus. Nu är det dags att vika av längs grusvägen för att korsa ån och sedan vända tillbaka längs norrsidan till fallet och parkeringen.

Totalt 23 meter vattenfall

Hallamölla är Skånes största sammanhängande vattenfall med en total höjd på 23 meter fördelad på de olika fallen. Tydligen kan hägern ses fiska vid fallet och tydligen kan havsöringen ses hoppa i vattnet när det är dags för den att leka. Kvarnen omnämns första gången i slutet av 1400-talet men nuvarande byggnad uppfördes i slutet på 1800-talet.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?