Haväng: ändlösa ständer vid Verkeåns utlopp

  • Vår, sommar, höst.

Vid Haväng, precis där Verkeån har sitt utlopp i Hanöbukten, är det ljuvligt att hänga en hel sommardag. Här fortsätter sandstranden så långt ögat kan nå, både norrut och söderut, och inbjuder till långa, långsamma strandpromenader. Kanske spanar du efter bärnsten? Stenarna är svåra att hitta, men ibland flyter de upp här. Kanske tar du ett dopp? När vattnet blivit lite varmare är det väldigt härligt att bada här.

Gott om plats för alla

Precis vid åns utlopp samlas barnfamiljerna, då kidsen verkar uppskatta det grunda och ofta lite varmare åvattnet, och så är det nära upp till glasskiosken på Skepparpsgården. Annat folk breder ut sig lite här och var längs stranden, det finns gott om plats för alla! Men varning för att det ofta samlas mycket tång i den lilla bukten en bit söder om åns utlopp.   

Kolla in dösen

Den historieintresserade bör naturligtvis spana in Havängsdösen, en stenkammargrav med över 5500 år på nacken. Och så är det festligt att det fortfarande finns träpålar i vattnet vid Verkeåns utlopp. De är spår från den hamn som fanns här på 1600-talet och som användes för att skeppa iväg alun från Alunbruket väster om Brösarp. Än idag syns hamnens träpålar då vattnet står lågt.

tips

Missa inte den fina vandringen Haväng runt, så får du se allt vad denna underbara plats har att erbjuda: Skepparpsgården, fiskfällorna, Lindgrens länga, backarna, havet och dösen. På Skepparpsgården säljs det glass, kanelbullar och kaffe under sommaren. Här finns även vandrarhem för den som vill övernatta. Annars är det väldigt trevligt att käka sin medhavda matsäck på backarna kring Havängsdösen.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
1 september, 2018

Skånes vackraste badplats. Måste upplevas.

Bengt Karlsson

Vad tycker du om utflykten?