Höjeåturen: vandra från Lund till havet i Lomma

  • 9,6 km.
  • Svår, kolla att vattnet står lågt!
  • Alla årstider.

Att slutligen nå stranden och havet i Lomma, efter att ha följt Höje å hela vägen från Lund, är en fin upplevelse. Det är något visst med att följa vattnets och naturens former, istället för stigar och vägar! Själva vandringen är inte helt enkel, då det emellanåt saknas en tydlig stig, så var beredd på att klättra över några staket och bitvis traska längs åkerkanten. Välj stövlar och en dag då vattnet i ån står lågt, eller då det är fruset, så att du är säker på att kunna gå torrskodd i tunnlarna under motor- och järnvägen.

Håll dig på norra sidan av ån

Börja vandringen i Värpinge by i utkanten av Lund. Hit kan du åka med stadsbuss från centrum, eller så vandrar du hit längs Trollebergsvägen, som går hela vägen från stan. Var noga med att hålla dig på den norra sidan om ån hela vägen till Lomma, annars kommer du inte fram! Kliv in i hagen och börja följa ån. En bra bit finns en fin stig att traska på. Under både väg 108, E20:an och järnvägen går ån genom tunnlar, och här finns fina avsatser att vandra längs ån på.

Känn havsbrisen vid Lomma Beach

När du börjar närma dig Lomma kommer du tätt inpå Örestads golfklubb, men följ ån och akta dig för golfbollar, så ska det inte vara några problem. Efter golfbanan börjar en tydlig stig, som tar dig genom buskagen nästan hela vägen in till Lomma hamn. Vik av när du når Södra Västkustvägen, och ta en avstickare ut till Lomma Beach för att känna havsbrisen, innan du följer ån motströms in till Lomma centrum. Där finns busshållplatsen, med bussar som tar dig åter till Lund.    

tips

När du äntligen når Lomma har magen säkert börjat kurra. Sväng då in om Fiskboden! Här kan du sitta och glassa, alldeles invid ån, och käka stekt sill med mos eller fish and chips. Gott! Remouladsåsen sitter där den ska.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?