Hovdalarundan: förbi maffigt slott och trolsk damm

  • 10,9 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Hovdalarundan är en trevlig vandring genom ädellövskog och över betesmark. Du passerar det storslagna Hovdala slott och traskar alldeles vid kanten på Hammarmölledammen, där det en gång fanns en mölla men där det idag ligger ett mindre vattenkraftverk.

Rundan är knappt 11 kilometer. I området finns massor av fikaplatser och eldstäder, samt flera vindskydd, så kolla in den här kartan om du är intresserad av det.

Hur ska jag vandra?

  • Börja i Tormerstorp, dit det går bussar från Hässleholms station, eller vid Hovdala slott. Om du börjar vid busshållplatsen i Tormerstorp börjar du med att korsa järnvägen, för att sedan fortsätta längs stigen rakt över betesmarken på Äspehöjden.
  • Vandra mellan Hovdalas slottsbyggnader och vik av söderut mot Hammarmölledammen. Efter dammen slingrar sig stigen längs med den vackra lilla ån.
  • Till sist når du ut på en mindre bilväg, som du följer en liten bit innan du viker av österut in i skogen igen. När du når ut på åkrarna behöver du vandra en kortare bit längs den större bilvägen, men du kan snart korsa bilvägen och fortsätta in på en småväg.
  • Nu är det dags att korsa järnvägen igen, innan du fortsätter österut in i ädellövskogen i Göingeåsens naturreservat. Här viker du av norrut, och vandrar längs en mindre grusväg norrut tillbaka till Tormerstorp.

tips

Hovdala slott, finns både restaurang och café i ståtlig slottsmiljö. Samma ägare har även Trädhusets café sydväst om Finjasjön, som är vad det låter som: ett café i ett hus högt uppe bland träden med utsikt över sjön. Värt ett besök, men enbart öppet under vissa helger på sommaren. från stationen.

tack

Till Jeanette Schlaucher som tipsade om rundan och som bidragit med finfina fotografier från vandringen.

Tips och tankar om utflykten

4
4,0 rating
4 av 5 stjärnor (1 röst)
30 december, 2020

Fin runda med både utsiktsplatser, raviner, skog, sjö, å, öppna fält och slottsmiljö! Bara ett par tråkiga etapper längs med bilvägar, annars väldigt vackert. Jag gick rundan åt motsatt håll än vad som framgår av beskrivningen ovan och valde att vid lägerplatsen uppe på åsen vika ner på en mindre skogsstig längs med en utmärkt led istället för att fortsätta den bredare stigen. Fint, men bitvis brant och blev nog någon kilometer extra.

Elin

Vad tycker du om utflykten?