Hovs hallar: Skånes vackraste vandring i dramatisk natur

  • 8,0 km.
  • Medel, bitvis brant.
  • Alla årstider.

Vid Hovs hallar finns Skånes absolut vackraste vandring. Wow, sicken dramatisk plats! Långa stenstränder, coola klippor och mäktiga vågor som rullar in. Du börjar med att vandra österut på höjden, högt ovan stränderna, för att sedan vända åter i det pittoreska fiskeläget Kattvik och följa vattnet tillbaka. Vid ett tillfälle följer du en smal stig som slingrar sig upp för klippbranten – inget för den höjdrädda! Välj gärna en solig dag på hösten eller våren, då det är mindre folk här.

Följ Skåneleden till Knösen

Vandringen börjar vid den stora parkeringen. Gå inte ner mot havet, utan följ den orangea Skåneleden österut över betesmarken och in i skogen. Här går stigen högt över havet och emellanåt, när vegetationen glesnar, kan du spana långt ner på stranden. Efter en bra bit finns en stig som går ner mot stranden, den kan du välja om du vill korta av turen till cirka 2,5 kilometer (fast då missar du mycket vackert!).

Fortsätt annars rakt fram. Snart viker stigen av söderut, uppför en brant backe, och du är strax framme vid utsiktspunkten Knösen. Här kan du njuta av utsikten bort mot Kullahalvön. Fortsätt sedan längs Skåneleden en liten bit till ned för backen och vik sedan av på markavägen som går österut över fälten. Den leder ner till det trevliga fiskeläget Kattvik, där det sägs att den amerikanske skådisen Richard Gere (Pretty Woman) en gång nakenbadat!   

Missa inte att gå till strandens ände!

Nu är det dags att vända om och följa vattnet tillbaka, först längs Krossarevägen och sedan längs den lilla stigen som tar dig ut på den vackraste av stränder. Missa inte att gå ända bort till strandens bortre ände. Här finns otroliga klippformationer, nästan som raukar, och den modige kan följa en pytteliten stig som följer klippbranten ut bland raukarna. Här är vågorna riktigt mäktiga när det blåser!

Klippväggarna kan tyckas branta, men vid strandens sydvästra del finns faktiskt en liten stig som klättrar upp för väggen. Ta den! Utsikten uppifrån klipporna är underbar och när du spejat färdigt är det bara att vandra vidare ner till nästa strand. Vandringen längs den stranden avslutas med en smal passage, där du nästan måste gå ut i vattnet för att runda den imponerande klippväggen, och så klart når du ännu en ljuvlig strand. Njut lite extra, för nu är det snart dags att vika av längs autostradan upp till parkeringen och världens bästa vandring är slut

Tips och tankar om utflykten

4.7
4,7 rating
4.7 av 5 stjärnor (6 röster)
3,0 rating
25 december, 2021

Gick den 25 dec. Träd låg över stigen. Krävs bra skor,med rejäla sulor. Vid klipporna vände vi , så isigt och faktiskt riktigt farligt..(vi hade med 2 hundar) Gick upp för branta stigen, ingenting för den med svindel. Fin utsikt,men nästa gång blir det på sommartid.

Mona Johannesson Lif
5,0 rating
6 oktober, 2021

Tack för bästa beskrivningen, så tydligt och enkelt att följa. Underbar och stundvis utmanade vandring men så vackert och omväxlande. Bästa på länge!

Ulrica Ekberg
5,0 rating
9 augusti, 2021

Fantastiskt fin runda och perfekt att stanna och fika i kattviks café efter ca halva vägen.

Madelené Hagström
5,0 rating
29 juni, 2021

Stundtals ett riktigt äventyr. Mycket härlig runda med otroliga vyer. Tack!

Fredrik Olsson
5,0 rating
12 juli, 2020

Fantastisk runda!! Det bästa av flera naturtyper – underbar skog, fika i mysigt hamnkafé och sen dramatiska klippor.

Birgitta

Vad tycker du om utflykten?