Ivö klack: blåa leden till toppen av Skånes största ö

  • 4,3 km.
  • Medel.
  • Alla årstider.

Att åka till Ivön är så otroligt mysigt, inte minst eftersom man får chans att åka repfärja i sju minuter på vägen dit. Här finns flera vandringsleder, men särskilt festligt är att bestiga toppen Ivö Klack på 134 meter över havet. Glöm inte att spana på den fina utsikten över sjön!

Räkna med flås

Ivön i Ivösjön är Skånes största ö i Skånes största sjö. Här finns massor av fin natur och Naturskyddsföreningen har en bra lista över sevärdheter att besöka. En fin vandring är den blåa leden, som går upp till toppen Ivö klack. Börja vid parkeringen, vid slutet av Klackavägen, och följ de blåa markeringarna längs hela rundan på 4,3 kilometer. Räkna med att bli lite andfådd ibland, då du måste ta dig över 100 höjdmeter från parkeringen till toppen.

Kolla kalkbrottet

Missa inte att även traska ner till det gamla kalk- och kaolinbrottet på öns nordligaste spets – du kan exempelvis gå den gula leden på 2,1 kilometer runt brottet. Här är leran på slänterna sprucken och vit och skapar en alldeles särskild naturtyp som man inte ser så ofta. 

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
26 mars, 2021

Mycket bra och vacker tur! Ett tips är att tända en eld och ta en picknick-stund vid turens början eller slut, det finns nämligen en bra grillplats med bord och vacker utsikt nära parkeringen.

Karin

Vad tycker du om utflykten?