Katterat-Abisko: vandra i ensamhet i östra Narviksfjällen

  • 80 km.
  • 5-6 dagar.

För den som söker tystnaden bortom de mest upptrampade delarna av Kungsleden är det här en ovanligare vandring med större möjligheter att hitta stillheten. Fjällen kring Hunddalshyttan i Norge är otroligt ståtliga och etappen mellan Hunddalshyttan och Cunojávrihytta är verkligen spektakulär. Glöm inte att vända dig om och spana ner mot Hunddalshyttan när du tagit en del höjd! Etappen mellan Unna Allakas och Abiskojaure är lång och möjligen lite trist, då leden främst följer floddalen, men i övrigt är det här en fantastisk vandring med många vackra vyer och mysiga stugor. 

HUR SKA JAG VANDRA?

Vandringen är runt 80 kilometer lång och görs lämpligen på fem till sex dagar, beroende på om du går sträckan mellan Unna Allakas och Hunddalshyttan på en eller två dagar. Cunojávrihyttan ligger dock väldigt vackert, så det kan vara värt att stanna där bara för den sakens skull. Längs leden finns fina fjällstugor och fjällstationer som det går fint att övernatta i. De norska fjällstugorna är dock obemannade och låsta, men för en liten slant kan du beställa DNT-nyckeln så att du kan öppna och gå in.
Följande etapper är ett förslag:

Börja vid stationen i Katterat, som ligger mitt ute i de östra Narviksfjällen, långt från närmsta bilväg. Korsa järnvägen och följ grusvägen söderut. Grusvägen leder till en kraftverksdamm, högt uppe bland fjällen, och när du når dit är du nästan framme vid Hunddalshyttan.
Nästa dag korsar du älven vid kraftverksdammen och tar sedan massor av höjd upp genom Djävulspasset och den ohyggligt vackra dalen Oallavaggi, som du i princip följer hela vägen till den vackert belägna Cunojávrihytta. Sedan är det bara en kort bit till Unna Allakas, som också ligger väldigt vackert.

Etappen mellan Unna Allakas och Abiskojaure är tyvärr lite enahanda, då du främst vandrar längs floddalen. Här är mer snårigt och färre vyer, men floden är vacker på sitt sätt och funkar fint att bada i om vädret bjuder. I Abiskojaure, på Kungsleden, kan det vara mycket folk men det vägs upp av möjligheten att ta en öl i bastun.

Leden vidare mot Kårsavagge är en sparsamt trafikerad stig, som till och med saknas på vissa kartor. Här är stigningen brant, men belöningen får du när du når krönet och ser alla topparna som reser sig på andra sidan. Att övernatta i den lilla Kårsavaggestugan är också en upplevelse i sig då den verkligen är pytteliten. Sista dagen knatar du ner till Abisko – en perfekt etapp för att hinna ner till fjällstationen strax efter lunch.

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig till Katterat är med nattåg – det går inga vägar hit så rälsvägen är egentligen den enda vägen. Tag snabbtåget från Malmö/Lund/Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg mot Narvik. Vid lunch dagen därpå är du framme i Katterat och du hinner vandra upp till Hunddalshytta på eftermiddagen. När du slutligen kommer till Abisko är det bara att hoppa direkt på SJ:s nattåg, som stannar precis utanför fjällstationen. Tåget brukar gå därifrån strax efter lunch.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
18 mars, 2020

Jag tänker göra exakt den här sträckan i Juli 2020. Tack för en bra beskrivning.

Tina Brännström

Vad tycker du om utflykten?