Kjugekull: vandra bland gigantiska stenar vid Ivösjön

  • 4,2 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Vid Ivösjöns sydvästra strand hittar du en plats lik ingen annan i Skåne. Här har massor av gigantiska stenblock samlats runt en uppstickande urbergsknalle, vilket lockar klättrare från när och fjärran, men det är också trevligt att bara vandra runt som en pyssling i detta jättelandskap.

Följ först de röda markeringarna…

I området finns två markerade vandringsleder, en röd och en blå. Kopplar du samman dem får du en fin tur på 4,2 kilometer, som tar dig runt hela området. Börja vid parkeringen, som ligger väster om berget, och följ vägen uppför backen till hembygdsgården och Kjugekulls utemuseum. Här börjar den röda leden, som tar dig runt berget och upp på toppen.

Först slingrar stigen genom skogen bland de gigantiska stenblocken. Här och där syns spår av krita från klättrare som tagit sig an något av områdets över tusen klätterproblem. Efter ett tag når du skylten som pekar ut jättegrytorna och strax når du upp på toppen av berget. Njut av den finfina utsikten över Ivösjön och Oppmannasjön!

…OCH SEdan de BLÅA MARKERINGARna

Fortsätt nu norrut längs den blåa leden, så kommer du snart ut i hagarna och ner mot Ivösjöns strand. Tyvärr lämpar sig stranden inte riktigt för ett dopp, men nog kan du bada fötterna om andan faller på. Följ sjökanten norrut, till leden rundar av söderut och går tillbaka i riktning mot parkeringen igen. Även här passerar du ett gäng häftiga stenblock, innan du är åter på platsen där vandringen började

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
1 april, 2023

Fantastiskt vackert och med de nya skyltarna på lederna så är det svårt att gå vilse!

Karin Boudebba
23 december, 2020

Dåligt med blå markeringar.

Pia Malmberg

Vad tycker du om utflykten?