Klagshamnsudden: en lantlig cykeltur söder om Malmö

  • 36 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Har du cyklat under Öresundsbron? Det är en mäktig känsla! Den här cykelturen går söder om Malmö, förbi de spektakulära byggnaderna i Hyllie och ut på banvallen över platta Söderslätt. Sedan når du den pittoreska småbåtshamnen och sandstranden vid Klagshamnsudde, passerar de vackra strandängarna vid Bunkeflo och får riktig närkontakt med Öresundsbron innan du kommer tillbaka till Malmö igen.

Cykla snabbare än tåget

Börja någonstans i Malmö, exempelvis vid centralstationen, och cykla söderut förbi Pildammsparken ut mot Hyllie, där cykelbanan i riktning mot Tygelsjö börjar. När du når ut på åkrarna märks det tydligt att du cyklar på en gammal banvall; vägen går spikrakt fram. Järnvägen till Trelleborg byggdes här i slutet av 1800-talet och högsta hastighet var då 25 km/h. Det är nästan så att du kan cykla snabbare!

Kolla in solnedgången från Klagshamnsudde

Strax innan Tygelsjö når du Borrebackevägen. Då är det dags att svänga västerut längs med bilvägen, cykla söder om det gamla kalkbrottet i Klagshamn och sedan fortsätta ut på udden. Här finns en pittoresk småbåtshamn, en populär badbrygga och en helt okej sandstrand. Härifrån är det väldigt fint att spana på solnedgången över Öresund och Danmark!

Mäktig känsla under Öresundsbron

Vänd sedan åter till Klagshamn och cykla norrut på Klagshamnsvägen. Efter en bit kan du ta dig ut mot havet och cykla längs med de vackra strandängarna. Här kryllar det av liv under ytan, då de grunda havsvikarna är en viktig barnkammare för fiskar och andra havsorganismer.

Snart är det dags att cykla upp på Lernacken, alldeles intill Öresundsbron. Glöm inte att vända dig om och spana på den fina utsikten söderut! Lernacken är konstgjord och består till stor del av restprodukter från Limhamns Kalkbrott. Här breder havtornsbuskarna ut sig, och blir nästan självlysande om höstarna med alla de orangea bären. Att sedan cykla under Öresundsbron är en mäktig upplevelse!

Nu är det bara att följa kusten, förbi Sibbarp, Ön och Ribban innan du når centralstationen i Malmö igen.

tips

Längst ut på udden finns Klagshamnsuddens badplats. Stanna gärna till här, och ta dig ett dopp, för det är onekligen härligt. Och sväng gärna förbi Fiskbryggan för en go sillamacka, men OBS på deras begränsade öppettider.

tack

Till @ricmalmo på Instagram för bilderna från själva Klagshamnsudden.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?