Klöva hallar: cool rundtur i trolsk ravin

  • 5,5 km.
  • Svår.
  • Augusti-februari.

Oj vad vi är glada att vi upptäckt denna vandring! Klöva hallar är som ett Skäralid i miniatyr; klippväggarna är brantare, ravinen är smalare och längst ner på botten är det fuktigt och luktar jord. Kanske bor trollen här nere? Det här är i alla fall verkligen en riktig höjdare till tur, där du först vandrar Skåneleden längs ravinens kant och sedan följer en smal stig tillbaka längs ravinens botten.

Rundvandring möjlig från augusti till och med februari

Observera att vandringen är svår, då man måste hasa ner för en brant med hjälp av ett rep som någon fäst i ett träd. Stigen vid dalens botten är smal och ibland behöver du kliva/klättra över fallna träd. Observera också att det råder beträdnadsförbud vid Soffebacken mellan den 1 mars och den 31 juli, vilket innebär att vandringen är omöjlig att genomföra under dessa månader. Vi fick själva vända och gå tillbaka samma väg! Övriga månader är det möjligt att genomföra hela rundan.

Börja vid parkeringen nära den gamla dansbanan och utsiktstornet av sten. Följ Skåneleden genom bokskogen längs ravinens kant. Glöm inte att stanna vid någon av utsiktspunkterna och spana ut över den vackra dalen. På vissa ställen står skyltar som förbjuder slacklining, vilka väcker den kittlande tanken att någon kanske gått på lina över ravinen?!

Efter sisådär två, tre kilometer når du en lägerplats med en eldstad. Här är ravinens väggar mindre branta och det går att ta sig ner precis bortom lägerplatsen. Men var försiktig, det är brant! Lite längre ner har någon fäst ett rep i ett träd, och det underlättar onekligen att hasa ner mot Klövabäcken med hjälp av repet.

I dalens botten, på norra sidan av bäcken, går en stig – följ den tillbaka mot parkeringen. Du ska alltså inte korsa bäcken. Stigen är smal och bitvis svår att se, ibland bryts den av fallna träd, men det går att följa bäcken hela vägen tillbaka. En bit innan parkeringen viker du dock av från bäcken för att istället knata längs med Skåneleden den allra sista biten.

Mörka vatten och spektakulära klippväggar

Att vandra längs dalens botten är en mäktig upplevelse! Bäcken är alldeles mörk, ömsom stilla ömsom porlande. Bitvis är klippväggarna mycket branta och väldigt spektakulära att spana upp på. Är du sugen på att övernatta? Då finns ett coolt vindskydd nere i dalen, se Länsstyrelsens information.

Tips och tankar om utflykten

4
4,0 rating
4 av 5 stjärnor (1 röst)
18 februari, 2021

Mycket häftig ,spännande tur.

B Karlsson

Vad tycker du om utflykten?