Kortelshuvud: topptur med utsikt över Stenshuvud

  • 4 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Finns det toppturer i Skåne? Tja, om du nöjer dig med att nå 80 meter över havet är bestigningen av Kortelshuvud en väldigt fin tur. Från toppen är det vacker utsikt över havet och mot grannen Stenshuvuds imponerande (?) höjd på 97 meter.

Börja på parkeringsplatsen intill Naturum. Vid parkeringens sydsida startar vandringen, här med lila markering. Följ stigen västerut, genom bokskogen upp för branten mot huvudet. Inom kort når du toppen och dess fina vy mot Stenshuvud i norr.

Slingrig stig genom avenbokskogen

Vänd nästan tillbaka in i skogen och vandra i sydvästlig riktning längs stigen som slingrar sig genom avenbokskogen, nerför höjden och ut på ängarna. Här går du en kort stund på en liten grusväg, som via grindar leder dig in i hagarna.

Snart når du Rörums Norra å. Här korsas ån av en mindre bro, som leder till en parkeringsplats för bilar. Gå inte över bron, annat än för att spana ner på det stundtals forsande vattnet, utan vik av österut genom hagen. Kanske stöter du på en eller annan kossa, men de brukar hålla sig på avstånd.

Kor som plockar äpplen

Följ åns vackra dalgång till du når den övergivna äppelodlingen. Här kan korna bli mer närgångna om hösten, när de ivrigt försöker nå äpplena med sina långa tungor. Nu är det dags att lämna den lila leden, som viker av norrut mot Naturum, och istället vandra ner mot ån. Här är det fuktigt och alldeles fullt av ramslök om vårarna och alldeles mörkt om somrarna när bladverket stoppar allt solljus.

Vandra i vattenbrynet

Korsa ån och vandra ut över strandängarna ner mot havet och åns utlopp. Snart når du den underbara stranden, som sträcker sig ända till foten av Stenshuvud. Vandra norrut i vattenbrynet till du når Krivareboden, där du svänger av inåt land och följer den delvis spångade leden genom kärrmarkerna upp till Naturum igen.

tips

TIPS: Om du passerar Kivik är trevligt att gå in om Buhres rökeri och köpa en bit fisk att ha i matsäcken. Rökt makrill kanske? Och om du passerar Södra Mellby får du inte missa Mellbybagaren i det lilla gula huset nästan högst upp i backen. Kanske köper du en bit av den berömda Mellbykavringen? Smakar synnerligen väl till en bit rökt fisk, särskilt om den äts på toppen av Kortelshuvud.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
12 juli, 2020

Liten barnvänlig tur med mycket valuta per steg!

Maria

Vad tycker du om utflykten?