Krankesjön runt: vandra varvet runt grund fågelsjö

  • 9,1 km.
  • Medel; bitvis riktigt lerigt.
  • Alla årstider.

Krankesjön är en fågelsjö på Revingefältet en bit utanför Lund. Sjöns grunda medeldjup på endast en meter möjliggör nästan en promenix rakt över den, men vill du vara säker på att slippa simma och samtidigt uppleva fåglar, strandängar och skog är rundvandringen en perfekt tur. Det är dock extremt lerigt på sina ställen, och rundan verkar inte passa alla, så läs gärna kommentarerna nedan för att skapa dig en uppfattning.

Spana på fåglar från gömstället

Börja vid Silvåkratornet, ett fågeltorn som det är trevlig att klättra upp i för att få en överblick över sjön och vandringen som komma skall. Följ sedan den lilla stigen som går norrut till lägerplatsen. Här kan du följa en lång brygga ut genom vassen, till ett litet gömställe för fågelskådare.

Fortsätt norrut genom skogen på en eller annan stig, till du når en väg som fortsätter vidare till sjöns nordöstra hörn. Där är det dags att lämna skogen och fortsätta västerut ut över fälten som sträcker sig längs hela norrsidan. Tyvärr är det här svårt att se sjön, men efter ungefär halva norrsidan finns några vägar ner till stranden om du vill spana.

Ännu ett fint fågeltorn

Efter ett tag når du Ålabäcken och behöver då vika av inåt land för att korsa den på grusvägen. Snedda sedan vidare över fälten och strandängarna och vik av söderut så att du följer sjöns runda form. Här är det bara att knata på söderut, sedermera längs grusvägen där det strax är dags att svänga av österut längs sjöns sydsida.

Här följer du skogsvägar så nära sjön det går. Vissa sträckor är dessa sönderkörda av bandvagnar; då kan det vara väldigt lerigt! Någon gång syns sjön bortom hagarna, men oftast vandrar du ändå en bra bit från vattnet, fast det är ganska trevligt ändå. Det går även att knata ut till fågeltornet Almentornet, med fin vy över sjön. Vid sjöns sydspets följer du vägen som går åter till Silvåkratornet. Häpp, du är framme!          

Tips och tankar om utflykten

1.7
1,7 rating
1.7 av 5 stjärnor (3 röster)
23 oktober, 2021

Antingen följer man de svarta skyltarna och gör lite avstickare ner till fågeltornen och sjön för att se vattnet. Funkar med vänliga gympa skor.
Eller så vandrar man längs med kanten då krävs lite bättre skor. Båda runderna är väldigt fina missa inte talldungen i norra delen med utsikt över sjön bra picknick paus här.

Nils
30 maj, 2021

Den markerade stigen följer grusvägar, inte går genom skogen som på kartan. Stigen är helt förstörd av pansarvagnar på norra och östa sidan av sjö. Man kommer inte i närheten av sjön, inte ens ser det under stora delen av vandringen. Det blir inget återbesök.

Bryan Finn
2 januari, 2021

Vacker och omväxlande tur med många fina fågeltorn att klättra upp i! Vi åt våra medhavda äggmackor i ett av dem. Lite lerigt på sina ställen så ta gärna gummistövlar eller bra kängor.

Karin
21 maj, 2020

Inga skyltar som visar vart man ska gå, vi gick fel och fick vända tillbaks en bra bit. En lång sträcka var helt sönderkörd av stridsvagnar.
Hade två pensionärer och en barnvagn med då det skulle vara lätt att gå, kom knappt fram med vagnen på vissa ställen. Väldigt stor variation på allt från minimal stig till väg.
Sen är det som texten sa: man ser inte så mycket av sjön.

Helena

Vad tycker du om utflykten?