Kullaberg: vandra vid hedar, hav och höga klippor

  • 10 km.
  • Medel, en del höjder (för att vara i Skåne) och bitvis stenig stig.
  • Alla årstider.

Kullaberg skiljer sig från resten av Skåne. Här finns höga klippor, branta stup, mystiska grottor och ständigt oändliga vyer ut över det vilda havet. Det bästa sättet att upptäcka området är att vandra runt halvöns yttersta spets, längs en bit av Kullaleden.

Vandringen börjar i det trevliga samhället Mölle, där det finns flera restauranger som är öppna åtminstone sommartid. Vandra uppför backen, genom byn, och glöm inte att spana in det snitsiga Grand Hotel halvvägs på höjden. Precis när du lämnar byn, och når skogen, är det dags att vika av norrut på Djupadalsvägen för att sedan följa stigen norrut hela vägen till den underbara stranden Djupadal. Ta ett dopp innan du fortsätter! Vid Djupadal når du Skåneleden, och sedan är det egentligen bara att följa dess orangea markeringar hela vägen runt halvön tillbaka till Mölle.

Sveriges starkaste fyr

Stigen går mestadels i bokskog på vägen mot fyren, som lär belägen ungefär 60 meter över havet längst ut i väster. Fyren är Sveriges starkaste och fram till 2016 innehöll den ett kvicksilverbad på 50 liter (!) som linserna vilade på. Vid fyren finns ett café och ett trevligt naturum med massor av information om platsen, inklusive ett saltvattenakvarium där du kan klappa en sjöstjärna om du skulle vilja det. Passa gärna på att följa den lilla stigen som går ända ner till havet och klipporna längst ut på halvöns spets! Här i vattnen lever tumlaren, en slags liten val, som går att se från land om havet är stilla.

Sveriges första gemensamhetsbad

När du passerat fyren kommer du snart ut i hedlandskapet med utsikt över Öresunds inlopp. Strax kan du göra en brant avstickare till Silvergrottan, men håll i repet så att det inte går för fort! Annars fortsätter stigen nu österut genom hedar och hagar ibland ganska nära inpå golfbanan.     

Vid Ransvik är det trevligt att stanna och fika och bada, inte minst eftersom det enligt Wikipedia var den plats i Sverige där kvinnor och män allra först började bada tillsammans! Sedan går stigen närmare havet den sista biten tillbaka till Mölle. Även vid Solvik, precis innan byn, är det fint att bada med brygga, stenstrand och turkost vatten.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (3 röster)
26 januari, 2020

Underbar natur. Jag har aldrig tagit denna promenad tidigare, bara besökt trakterna ett antal gånger, men till våren drar jag nog på mig promenadskorna och testar. Tack för tipset.

Ric
16 juni, 2019

Härlig tur! Varierande natur, upp och ner, bokskog och öppna utsiktspunkter. Fantastiskt att ta en liten avvikare till djupadal och avsluta med ett dopp i havet vid cafet i Ransvik.

Lina Sundgren
14 juni, 2019

Kul med varierande landskap på halvöns olika sidor. En härlig dagsutflykt med fantastiska vyer!

Lina Karlsson

Vad tycker du om utflykten?