Lilla Kattviksturen: cykla vid kusten från Båstad till Kattvik

  • 17 km.
  • Medel, en del grusväg.
  • Alla årstider.

Den otroligt vackra Bjärehalvön är alldeles full av fantastiska cykelleder med varierande svårighetsgrad och i olika typer av natur. En av de enklaste cykelturerna går längs kusten från Båstad till det lilla fiskeläget Kattvik. Även om den bara är knappt två mil finns det mycket att upptäcka längs Laholmsbuktens rand, från välordnade trädgårdar till vilda stränder.

Börja vid parkeringen nedanför Malenbadet, dit du enkelt cyklar från exempelvis tågstationen. Vid parkeringen börjar en liten stig österut över strandängarna, längs med kusten in mot Båstad. Cykla ner genom hamnen, förbi det klassiska stället Pepes bodega, som är känt för att samla hela partyeliten under tennisveckan. Spana ut mot det fina kallbadhuset och fortsätt sedan längs grusvägen som går parallellt med kusten.

Snart passerar du fransk elegans och formstark barock

Efter ett gäng kilometer övergår cykelvägen i en mindre landsväg. Här cyklar du alldeles invid Norrvikens trädgårdar, en vacker park med massor av olika trädgårdsstilar vilka enligt hemsidan beskrivs som ”fransk elegans, österländsk mystik, japansk harmoni, tysk skötsamhet, vild romantik och formstark barock”. Absolut värt ett besök för den trädgårdsintresserade. Annars är stenstränderna här ljuvliga och det finns flera bra badbryggor. Följ landsvägen rakt fram så kommer du snart till den väldigt pittoreska fiskehamnen Kattvik. Här finns röda sjöbodar, gamla fiskebåtar och en mysig liten hamnkiosk.

Från fiske, via stenindustri, till nakenbad

Den naturligt djupa havsviken gör Kattvik alldeles särskilt lämplig för båtar och redan på 1600-talet fanns hamn- och tullverksamhet här. Under 1800-talet blomstrade stenindustrin i Kattvik och det var då vägen in till Båstad byggdes. Fisket pågick dock genom århundradena och under andra världskriget var det populärt att sticka till hit för att köpa billig sill att mätta hungriga magar med. Det sägs även att den amerikanske skådisen Richard Gere (Pretty Woman) nakenbadat här! Yes box.

Efter en lång och härlig paus i Kattvik kan du antingen fortsätta vidare ut på Bjärehalvön (kanske till Hovs hallar?), cykla tillbaka samma väg eller styra lite inåt land för att istället följa Övre Kattviksvägen tillbaka mot Båstad. En liten sträcka, förbi Norrvikens trädgårdar, får du cykla på samma väg som du kom, men sen går det att vika inåt land igen och följa Kattviksvägen och Lindallén in till Båstad, där du sedan kan ta Strandpromenaden tillbaka till där du började.

tips

Det självklara tipset är ju att käka våfflor med sylt och grädde på den mysiga hamnkiosken i Kattvik. Kiosken verkar inte ha någon hemsida och det är helt oklart när på sommaren (stängd övriga årstider) den har öppet - men bara det när den ju nästan värd ett besök! Och sen är det ju alltid gött med våfflor.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?