Linnérundan: vandra över ängarna utanför Kristianstad

  • 6 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider, men kolla vattenståndet först!

Vandra över ängarna utanför Kristianstad, i såväl Linnés fotspår som en väldigt fin del av Vattenriket. Längs leden stöter du på både fåglar och kossor, en borgruin och några bondgårdar – trots att du är alldeles nära stan. Men glöm inte att kolla in vattenståndet först! Om det är högre än 1 meter kan det vara svårt att ta sig fram torrskodd längs rundan.

Börja exempelvis i krokarna kring Naturum, som både ligger nära tågstationen (öster om Helge å) och bilparkeringen (väster om Helge å). Härifrån slingrar sig Linnérundan norrut längs Helge å, som är Skånes största vattendrag. Stanna till vid Kanalhuset, och kolla in utställningen om platsens historia, innan du fortsätter på en smal gångbro genom de täta videsnåren. 

Dansande tranor och betande kossor

Vanda vidare ut över Isternäsets strandängar. Här dansar tranorna på våren och här betar korna fridfullt på sommaren. Ibland liknar ängarna en savann och ibland är de helt översvämmade likt en sjö. 

Från femvåningshus till borgruin

Stigen fortsätter sedan till Lillö borgruin, som byggdes på 1200-talet och en gång var fem våningar hög. Vandra vidare genom jordbrukslandskapet och tillbaka genom videsnåren till Naturummet, där du kan lära dig mer om området. Helt klart en härlig utflykt, framförallt i solnedgången då ljuset är magiskt!

tips

Det finns flera goa fikaplatser längs turen, exempelvis vid fågeltornet Isternäsplattformen eller vid Lillö borgruin. En god idé är att svänga förbi Pizzeria Viking, vars motto är ”Kvalitet och kvantitet” (bara en sån sak!) innan vandringen, och ta med sig en Gyros Pizza. Den är SÅ GOD. Eller varför inte traska förbi gamla goa Duvanders Konditori och köpa några fikabröd. En redig budapestrulle sitter ju aldrig fel!

Tips och tankar om utflykten

4
4,0 rating
4 av 5 stjärnor (1 röst)
20 april, 2019

Glöm inte låna med nyckeln till Lillöborg! Finns att låna på Naturrum! ! Den 22 maj 2019 invigs den nya bron över Härlövsängaleden.
Vid Naturrum får ni hålla ögonen öppna och spana efter utter och kungsfiskare! Båda brukar visa sig regelbundet! Inne på Naturrum finns också mycket att upptäcka för stor och liten! Naturum erbjuder dessutom många spännande aktiviteter under året t ex håvning för barn! Så titta gärna in i deras kalender!

Cecilia Jarl

Vad tycker du om utflykten?