Måkläppen: en vintervandring rakt ut i havet vid Falsterbo

  • 7 km.
  • Medel, lite tungt i sanden.
  • Vinter.

Måkläppen är en lång sandbank som sträcker sig rakt ut i havet från Falsterbohalvöns sydspets. Här lever fåglarna och sälarna ostört, eftersom människor enbart får besöka Måkläppen mellan den 1 november och den 31 januari. Att vandra rakt ut i havet och vinden en solig vinterdag är en mycket speciell upplevelse. Försök att undvika någon av de sista helgerna i januari, då det är rusning hit precis innan området stänger igen. Var även noga med att inte beträda de områden som sedan 2021 har besöksförbud året runt, se exempelvis denna karta.

Vandring på vattnets och vindens villkor

Vattnet och vinden flyttar ständigt på Måkläppens sand, så det är omöjligt att beskriva exakt var det går att vandra. Länge var området en ö, utan förbindelser med fastlandet.

Vandringen börjar i alla fall vid parkeringsplatsen nära Falsterbo Golfklubb. Vandra längs grusvägen, som korsar golfbanan. Strax efter att du passerat Falsterbo fyr är det dags att vika av söderut, i riktning mot Måkläppen. När du nästan nått Falsterbohalvöns sydspets svänger du västerut för att komma ut på den långa vita sandstranden. Kanske behöver du här hoppa på utlagda stenar och plankor för att ta dig över vissa våta partier.

Spana efter gråsäl och knubbsäl

Sedan är det bara att följa Måkläppens västra strand söderut, till du når sydspetsen. Spana efter gråsäl och knubbsäl som vilar på sandbankarna, men gå inte för nära så att de blir störda (längst ut råder besöksförbud)! Här finns också massor av gamla vrakdelar från skepp som en gång gått på grund i de osäkra vattnen.

Enklast är att sedan gå samma väg tillbaka. Det är inte möjligt att följa Måkläppens östra strand hela vägen in till fastlandet, eftersom stranden bryts av en havsvik (där det dessutom råder besöksförbud). Kom ihåg att det blir riktigt mörkt och kallt när vinterkvällen kommer, så vänd tillbaka i god tid!

tips

I Höllviken, längs vägen ut mot vandringen, ligger Annas bageri. Sicket härligt ställe! Här säljs smörgåsar och alla de klassiska kakorna. Att sitta i de stora fåtöljerna på ovanvåningen är som en tidsresa tillbaka till ett vardagsrum på 90-talet. Det är aldrig fel!

tack

Till Monika som som bidragit med fantastiska foton på sälarna längst ute på Måkläppen.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (4 röster)
24 januari, 2021

Underbar utflykt. Var en sån lyckad dag med väldigt lite vind. Och även om det var en hel del folk var det lätt att se o fota sälarna. Varm choklad o sittunderlag o ngt att fylla magen med är perfekt.

Bettan
9 januari, 2020

Helt underbart en kall solig vinterdag. Ta på dig ordentligt och ta med sopsäckar om du måste vada!

Jakob
4 januari, 2020

Underbart! Men ….. klä er varmt och tag gärna med varmt att dricka och äta!!!

Jürgen Hundt
16 januari, 2019

En fantastisk upplevelse att få se så många sälar på nära håll. De verkade vara rätt så ostörda trots ”lämmeltåget” av sälturister (en av de sista helgerna i januari). De är otroligt nyfikna och det poppade upp sälhuvuden bland vågorna lite här och var. Det viktiga är att inte gå för nära så de inte blir störda.

Monika

Vad tycker du om utflykten?