Nikkaluokta-Abisko: genom den mäktiga Vistasdalen

  • 84 km.
  • 5 dagar.

Hela området runt Kebnekaisemassivet är otroligt vackert. Här är fjällen mäktiga och branta, på ett vis som det är ont om i resten av Sverige. Den vanligaste vandringen i krokarna är Kungsleden mellan Nikkaloukta och Abisko, då du vandrar söder om Kebnekaise, men det är verkligen att rekommendera att istället gå norr om massivet. Dels är där mycket mindre folk, och dels är vandringen våldsamt vacker.

Hur ska jag vandra?

Vandringen är 84 kilometer lång, om du tar båten en bit in i Vistasdalen, och görs lämpligen på fem dagar. Längs leden finns fina fjällstugor att övernatta i:

  • Nikkaloukta – Vistas 24 km (sträckan är cirka 31 km, men det är lämpligt att ta båten som kör cirka 7 km in i Vistasdalen)
  • Vistas – Alesjaure 18 km
  • Alesjaure – Abiskojaure 20 km (14 km om du tar båten över Alesjaure)
  • Abiskojure – Kårsavagge 8 km
  • Kårsavagge – Abisko 14 km

Du kan korta ner vandringen något genom att även ta båten som går över Alesjaure. Mellan Alesjaure och Abiskojaure går du en bit på Kungsleden, men sedan viker du av mot Kårsavagge på en sparsamt trafikerad led som till och med saknas på vissa kartor. Här är stigningen brant, men belöningen får du när du når krönet och ser alla topparna som reser sig på andra sidan. Att övernatta i den lilla Kårsavaggestugan är också en upplevelse i sig – här finns bara tio bäddar!

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig till Nikkaloukta är med nattåg och buss. Tag snabbtåget från Malmö/Lund/Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg som kör dig till Kiruna, dit du ankommer tidigt på morgonen. Därifrån kör Nikkaluoktaexpressen bussar till Nikkalouokta och sedan kör Nikkaluokta Sarri båtar in i Vistasdalen. När du slutligen kommer till Abisko är det bara att hoppa direkt på SJ:s nattåg, som stannar precis utanför fjällstationen.

Tips och tankar om utflykten

4
4,0 rating
4 av 5 stjärnor (1 röst)
4 augusti, 2021

Tack för kort, tydlig och inspirerande färdbeskrivning. Jag ändrade min plan till att bli Abisko-Vistas-Nikkaluokta pga denna turbeskrivning och bokade båten 12 km norr om Nikkaluokta. Jag håller också med om att Vistasdalen är våldsamt vackert, tappade andan när dalen öppnade upp sig samt att det är mindre med vandrare på leden. Gick inte via Kårsavagge som också rekommenderades av två vandrare jag mötte. Min tur kommer att kunna läsas på min blogg: https://bethewanderer.travel.blog

Patrik Ekman

Vad tycker du om utflykten?