Nimis: vandra från Himmelstorp till träslottet vid havet

  • 3,0 km.
  • Medel, brant och stenigt.
  • Alla årstider.

Nimis måste upplevas! Vandra från Himmelstorpsgården brant ner mot havet där du hittar det kontroversiella konstverket som är byggt av drivved och gamla träplankor. Gå samma väg tillbaka, eller följ den steniga kusten österut för att sedan återvända genom en annan del av den vackra skogen.   

Kontroversiellt bygge 

Nimis är ett mäktigt träslott som började byggas på åttiotalet av Lars Vilks. Bygget har skett utan tillstånd mitt i Kullabergs naturreservat och därför har det omgärdats av långdragna rättsprocesser. Idag håller delar av träkonstruktionen på att förfalla, så det gäller att vara lite försiktig. I närheten ligger även skulpturen Arx, som är byggd av stenar och betong. Tillsammans med Nimis utgör Arx mikrostaten Ladonien, enligt Vilks själv…                        

Följ kusten österut

Börja vandringen vid Himmelstorpsgården och vandra rakt norrut ner mot havet. Stigen är bitvis ganska brant och stenig, så det gäller att vara stabil på foten. Snart når du Nimis! Ta dig ner på stranden och följ den österut, så ser du Arx alldeles i närheten. Fortsätt vidare längs den steniga stranden, till du når stigen som viker av in i skogen uppför branten. Ta den, och du är strax åter vid Himmelstorp igen. Passa på att ta en våffla i den mysiga trädgården till Café Himmelstorp, om där är öppet!  

tack

För bilder på Nimis till Karin och Anders Lagerås, Eget arbete, CC BY-SA 3.0, (länk) samt på Arx av Leif Bolding, Eget arbete, CC BY-SA 3.0, (länk).

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?