Pinedalen: förbi åkrar och ängar i vacker sänka

  • 9,1 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider, gärna vår.

Sydväst om östra Ringsjön finns Pinedalen, en vacker sänka med ängar och åkrar, omgiven av ståtliga träd på höjderna runtomkring. Här kan du gå en fin vandring ner mot Ringsjöns strand, gärna på våren då vitsippor, gulsippor och blåsippor blommar.

Hur ska jag vandra?

  • Börja vid kyrkan i Gudmuntorp och följ orange markering (Skåneleden) i riktning mot Kungskällan. När du passerat dalen viker Skåneleden av till höger, men ta istället vänster och vandra norrut.
  • Gå så småningom förbi skytteföreningen och fortsätt rakt fram i åkerkanten. Passera stättan och bäcken (som kräver ett skutt!) och traska förbi den kungliga milstenen.
  • En liten bit senare når du en gård och en väg. Vik av precis innan gården och vandra ut över åkern på den lilla stigen, sedan vidare in i hagen och rakt fram längs stengärdet tills du når Skåneleden igen.
  • Nu kan du antingen välja att gå tillbaka längs Skåneleden eller fortsätta genom att följa Skåneleden tur och retur ner till Ringsjön innan du återvänder… det senare rekommenderas! Gå i så fall in i skogen och följ stigen över väg 17 och vidare till du når en grusväg som tar dig hela vägen ner mot vackra Ringsjön.
  • Sedan är det bara att följa Skåneleden hela vägen tillbaka, nu längs dalgångens norra, branta sida.

Vadå pinedalen?

Tydligen kommer namnet från 1400-talet då dalen var en tings- och avrättningsplats. Kan det vara så att det syftar på alla pinor som folk utsattes för här? Brrrrrrr i så fall.

Tips och tankar om utflykten

4.5
4,5 rating
4.5 av 5 stjärnor (2 röster)
26 februari, 2021

Så här i början av våren är detta en mycket fin tur med vackra vyer ut över slätten och ned mot den böljande dalgången.

Bengt Karlsson
26 februari, 2021

En väldigt fin vandring i omväxlande landskap och så kul att ha ett mål i form av Ringsjön, där det också är perfekt att stanna för tex lunch eller en fika! Dessutom tycks dalen vara en ganska okänd utflyktsplats för vi mötte nästan ingen annan vandrade. Se upp för lera dock, ta kängor eller stövlar!

Karin

Vad tycker du om utflykten?