Prästaslingan: vandra över åsar bland grodor och backsippor

  • 3,0 km.
  • Lätt, men lite lerigt.
  • Alla årstider.

En trevlig vandring genom bokskog och över enehedar i Prästaskogen utanför Torna Hällestad, bitvis med vacker utsikt över det skånska åkerlandskapet ner mot Vombsänkan.

Börja vid parkeringsplatsen intill den gamla skjutbanan. Följ Skåneledens orangea markeringar norrut in i skogen, samtidigt som du spanar efter knotiga vresbokar (klätterträd!). Följ leden in i hagen, bitvis på spänger, nästan ända bort till den lilla dammen (där det bor massor av grodor!).

Ta turen genom skogssnåren 

Vid dammen kan du, om du så vill, fortsätta längs med Skåneleden uppför slänten rakt ut på eneheden. Vid torrt väder är det dock trevligt att följa den andra stigen, som inledningsvis går mer mot norr, genom de något leriga skogssnåren och sedan längs åkerkanten ut på eneheden. Här växer det backsippor om vårarna!

Skåneleden tar dig sedan över heden, längs med en av rullstensåsarna. Här har du vacker utsikt ut över Vombsänkan, ner mot Krankesjön och Revingefältet. När du närmar dig Torna Hällestad är det dags att lämna Skåneleden och vända tillbaka, ner mot den lilla sjön (spår av en forna täktverksamhet) på andra sidan åsen.

Fika under finaste trädet

Glöm inte att kolla in det mäktiga trädet i slänten, rakt ovanför sjön! Under trädet är det väldigt mysigt att fika. Det ger skugga en varm sommardag och skydd en blåsig höstdag.

Klättra sedan upp för åsen vid sjöns kortsida och gå längs stigen ner på andra sidan. Nu följer du kanten av hagarna, ända bort till skjutbanan där en liten bro tar dig över bäcken. Sen är det bara att vandra i kanten av skjutbanan hela vägen tillbaka till parkeringen.

tips

Ta en avstickare in i Torna Hällestad Lanthandel. Här kan du, förutom att köpa allehanda varor, även handla bröd och bullar i bageriet samt käka brunch eller middag på helgerna. Inte illa!

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?