Råbelövssjön runt: Skånes bästa cykeltur?

  • 29 km.
  • Lätt, bitvis grusväg.
  • Alla årstider.

Grattis! Det här kan vara en av Skånes vackraste cykelturer. Eller vad sägs om pampiga herrgårdar, hjorthägn, fantastiska badplatser, slingriga grusvägar, körsbärsträd fulla med bär, doftande hagar i skymningen och ett berg med en mystisk grotta? 

Börja vid stationen i Kristianstad. Tag gärna  tåget dit, om du inte är bosatt i Sveriges Paris (vad annars kan man kalla en stad full av boulevarder?). Trixa dig ut genom stan och leta dig fram till den gamla banvallen som börjar ute vid Tegelbruksvägen, just där kustbanan till Blekinge viker av österut. Sen är det bara att trampa på med full speed ut till Balsby och Råbelövssjöns sydspets.

Längs sjöns ostsida finns flera fina badplatser, så håll utkik mot vänster om badlusten faller på. När du når Ekestad är det dags att vika av för att börja turen tillbaka mot Kristianstad, men glöm inte att spana in de underbara husen i den lilla byn. Så pittoreskt! Och sämre blir det inte, cyklingen längs sjöns västra sida är ljuvlig, förbi frodiga hagar och ståtliga Helmershus. Tomarps Gårdshotell var tidigare en väldigt vacker byggnad, men tyvärr brann den ner våren 2018. 

Stanna gärna vid stigen upp mot Balsberget och ta en avstickare till fots upp på toppen. Eller varför inte kolla in Balsgrottan, som är en av Skånes största grottor? Den är öppen under sommarhalvåret, men glöm inte att låna nyckel! 

Håll utkik efter hjortarna i hägnet, runda Råbelövs slott och Lundahögarna och bränn sedan tillbaka längs banvallen in till stan.

tips

Rödaleds gatukök sägs vara en riktig pärla till gatukök och passar fint som avstickare, exempelvis när du är på väg tillbaka in mot stan. Vik av västerut, just när banvallen lämnar åkrarna och går in i Kristianstads ytterkanter, så ligger grillen inte särskilt långt bort.

Tips och tankar om utflykten

4.3
4,3 rating
4.3 av 5 stjärnor (3 röster)
22 maj, 2020

Från Kristianstad och hela ostsidan är helt fantastisk. Tyvärr är västsidan som inte är asfalterad , belagd med småstenar vilket gör det svårt att cykla och väldigt slirigt.

Gunilla Randau
3 maj, 2020

En jättefin runda på cykel. Kan verkligen rekommenderas!

Birthe
8 september, 2018

Skånes bästa cykla-runt-en-sjö tur. Fortsätt gärna norrut i Ekestad längs asfalt-banvall till Immeln där man kan bada i sjön och köpa Norrlands Guld i affären på campingplatsen. Sedan relativt bra grusbanvall till Glimåkra.

Bengt Karlsson

Vad tycker du om utflykten?