Ringsjön runt: cykling i sjölandskap vid Höör

  • 36 km.
  • Lätt, men bitvis mycket bilar.
  • Alla årstider.

Cyklelturen runt den Östra Ringsjön är en vacker runda i ett varierat jordbrukslandskap nära Höör i mitten av Skåne. Stundtals är sjön inte särskilt närvarande, då vägen går en rejäl bit från stranden, men söder och väster om sjön har du vackra vyer ut över det mörkblåa vattnet. Och annars är räcker det gott och väl med att njuta av blommande vallmo, strövande storkar och praktfulla ekar längs vägen!

Börja vid stationen i Höör och cykla rakt söderut mot Sätofta. Har finns en badplats om simsuget redan fallit på. Från Sätofta följer du den gamla landsvägen, längs sjöns östra sida, förbi Lundvigsborg och den vackra gårdsmiljön i Fulltofta. Vägen är här ganska sparsamt trafikerad, så njut av naturen! Här finns Fulltofta naturcentrum, med trevliga vandringsleder, ett storkhängn och en trevlig fiskrestaurang nere vid sjöns strand.

Från Fulltofta fortsätter du söderut under E22:an, västerut genom det lilla samhället Osbyholm, och sedan under E22:an igen och norrut mot sjön. Trevligast är att cykla ner till sjön vid Ringsjöstrands camping, och sedan följa Strandvägen västerut, men det går även att ta asfaltvägen som går längre från sjön.

På Strandvägen cyklar du längs en lång rad med sommarstugor, men skymtar sjön mellan gavlar och häckar. Det här är den gamla banvallen, där tågen en gång tuffade! Vägen övergår sedan i en mindre grusväg, där du följer Skåneledens orangea markeringar mot väster. Här är mer ostörd natur och du kommer bitvis nära sjön. Här finns även en fin tältplats, för den som vill övernatta.

Snart når du rondellen norr om Snogeröd, och det är dags att följa väg 23 norrut. Var försiktig, här kör bilarna tätt och fort, och glöm inte att spana på den vackra utsikten ut över sjön. Strax efter samhället Gamla Bo passerar du den smala kanalen som binder samman Östra och Västra Ringsjön. Sedan når du det praktfulla Bosjökloster (OBS inträde) och därefter kan du pusta ut, för här börjar cykelbanan igen.

Vik av på Nybyvägen mot Sätofta och följ sedan samma väg som du kom tillbaka mot Höör igen. Grattis, du har rundat den Östra Ringsjön!

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?