Sillanabben: cykla till Listerlandets sydspets

  • 25 km.
  • Medel. Lite trixigt på markvägar.
  • Alla årstider.

Cykla banvall från Sölvesborg till Listerlandets sydligaste spets, där havet kommer nära inpå. Och vänd åter via stranden i Sandviken och en av världens mest spektakulära broar.  

Börja i centrala Sölvesborg, exempelvis vid järnvägsstationen, och trixa dig igenom centrum ut till Östra Storgatan. Följ den, sväng över järnvägen vid slottet och följ sedan spåren norrut till Slottsgårdens sjukhem. Här börjar den gamla Listerbanan! Nu är det bara att trampa på längs banvallen, ut över åkrarna till Mjällby. Snabbt går det på asfalten, som på räls (!).

Styr mot sydspetsen 

I Mjällby viker du av söderut och cyklar vidare till Istaby (är påskkärringen kvar på Istaby-skylten vid infarten?). Här hittades Istabystenen, en runsten som numera står på Historiska Museet i huvudstan. Fortsätt söderut på Torsövägen, vik västerut på Sillnäsvägen och fortsätt sedan rakt fram. Snart kommer du till Sillnäs parkering och naturreservatets början. Här övergår vägen till mer av en hoppig markväg. Cykling är dock tillåtet, på befintliga vägar i reservatet, så fortsätt gärna ut på Sillanabben (udden) om du och din stålhäst klarar det.

Längst ut på spetsen finns en liten ö, med en fyr, som du kan vandra ut till. Vilken känsla att vara mitt ute i havet, längst ut på Listerlandets sydligaste spets!

Mot världsrekord i Sölvesborg

Vänd tillbaka och styr västerut in på grusvägen strax efter parkeringen. Nu rullar du genom vackra hagmarker hela vägen ut till den fina sandstranden och badbryggan vid Sandviken. Ta ett dopp i det turkosa vattnet innan du trampar norrut över åkrarna på Mossasträtet och Truttagårdsvägen.

Cykla genom golfbanan och följ cykelvägen på baksidan av klubbhuset. Den leder dig ut på Sölvesborgsbron, Sveriges (kanske Europas?) längsta gång- och cykelbro. Det är sant! Den är hela 756 meter lång och enligt Wikipedia har CNN utnämnt den till en av världens mest spektakulära broar. Dessutom sägs den, även detta enligt Wikipedia, inbjuda till hångelstunder bland förälskade par?!?!

Ja, och när du väl lyckats ta dig över bron är du åter i Sölvesborgs centrum igen.

tips

Kurrar det i kondis-magen? Sölvesborg har väl inte direkt ett enastående utbud av kakor och bakelser, men de vanligaste kakorna finns på Kopparsträdets hembageri. Dessutom är det trevligt att sitta under träden på uteserveringen, eller i det lilla växthuset (?) vid något kallare väder.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
1 september, 2018

Fin beskrivning av en mycket vacker cykeltur över slättland, förbi skogiga kullar o längs havet .

Bengt Karlsson

Vad tycker du om utflykten?