Skrylleslingan: Dalby stenbrott, Torna Hällestad och Skrylle

  • 15 km.
  • Medel, lite backigt.
  • Alla årstider.

Vilken vandring alltså! Bada i stenbrott, knata över bokskogsklädda rullstensåsar, följ banvallen i Torna Hällestad (och käka brunch?) och spana in Trollskogens knotiga träd samt Skryllegårdens hurtiga motionärer.

Börja vid Dalby Stenbrott. Hit går exempelvis en kort stig från busshållplatsen ute vid Riksväg 11. Följ stigen runt stenbrottet och in i bokskogen. Här når du Skåneleden, och nu är det egentligen bara att följa dess orangea markeringar över ängar och rullstensåsar mot Torna Hällestad. När du närmar dig Torna Hällestad är det dags att lämna Skåneleden och vandra den sista sträckan in mot byn på den gamla banvallen.

Vik sedan av västerut på Trollskogsvägen och följ den förbi hästgårdarna och den gamla rotundan, där det förr fanns dansbana och numera konferenslokaler, in i Trollskogen där du når Skåneleden igen. Spana in de knotiga vresbokarna, innan du följer motionsspåret hela vägen till Skryllegården. Här passerar du bra fikaplatser, med tak om det regnar, och möjlighet att elda för den som gillar det.

När du når Skryllegården har du vandrat ungefär 7 km. Härifrån går det bussar, exempelvis till Lund, för den som känner sig klar med vandrandet. Eller också går det att fortsätta vandra ytterligare 12 km, hela vägen till Lund via Arendala. Annars är det bara att följa Skåneleden söderut, först genom skogen och sedan ut över hedarna, hela vägen tillbaka till Dalby stenbrott.

tips

Tänk dig att du är ute och vandrar i den råa novemberdimman. Plötsligt kommer du till en liten by med en lanthandel där det lyser i fönstren. Där inne är det varmt och mysigt och fullt med folk. Det doftar våfflor och kaffe och massor av mat står framdukad. Ljuvligt, eller? Missa då inte Torna Hällestad Lanthandel. Och antagligen är det lika härligt i majsolen!

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (3 röster)
20 september, 2021

Fantastisk variationsrik runda. Lätta att följa orange skyltning. Lite avdrag för elljuslingan i anslutning till Skryllegården, den var inte lika fin som resten av rundan.

Maggan
14 februari, 2021

Jättehärlig tur, vandring från Dalby stenbrott till Skrylle med fika där och så tillbaka igen, det tog några timmar men med klarblå himmel och sol så var det en underbar dag :-).

Johanna
3 juli, 2019

Grym vandring. Magiskt vacker o skiftande natur. Lättvandrat men långt, det känns rejält i ben efter 3,45 h vandring men absolut värt varje steg. Väl markerat o lätt att hitta.

Snobben

Vad tycker du om utflykten?