Snogeholmssvängen: ströva mellan sjöar vid Sjöbo

  • 6,5 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Snogeholms strövområde ligger mellan Sövdesjön och Snogeholmssjön strax utanför Sjöbo i södra Skåne. Här finns spegelblanka vatten, djupa skogar, kossor i hagar, ett vackert slott och massor av fina tältplatser. Vad mer kan man begära? Inte mycket om man är en person som gillar att ströva i skogen. Om man inte gillar det? Tja, då finns det även olika konstverk utplacerade i naturen och ett mini-mejeri där du kan köpa färsk yoghurt.

Pilbollar under trädkronorna

Den här vandringen tar dig runt stora delar av området. Börja på parkeringen vid Fiskarhus på Snogeholmssjöns västra strand. Följ stigen som går norrut längs sjön. Här finns massor av fina tältplatser, om du vill övernatta, och strax norr om Sjögården hittar du ett av konstverken: massor av hängande pilbollar högt uppe i bokarna. Ta en liten avstickare till Sjöuddens utsiktsplats, där det finns ett högt torn som ger en utmärkt vy över sjön. Fortsätt sedan västerut, längs stigar och småvägar, in i skogen och längs hagarna.

Följ Skåneleden till Snogeholms slott

Efter någon kilometer når du Skåneleden, och följer sedan dess orangea markeringar söderut, förbi ännu ett utkikstorn och lägerplats Snogeholm, där det finns utmärkta vindskydd. Där Skåneleden delar sig i två olika stigar väjer du leden som går österut längs Raftarpsvägen ut till vackra Snogeholms slott, som byggdes i fransk rokokostil i slutet av 1800-talet. Vik av norrut längs sjön så hamnar du snart på parkeringen vid Fiskarhus igen.

tips

Missa inte den allra finaste tältplatsen. Sugen på napp? Vid fiskestugan går det att hyra båt och köpa fiskekort för en billig penning, och i sjön finns både abborre, gös och gädda, så ta med fiskespöt och fiskelyckan! Alldeles i närheten, på Snogeholmsvägen, ligger dessutim Elsekjells mejeri. Ibland sätter de ut ett litet kylskåp längs vägen där du kan byta en slant mot en burk ljuvlig ekologisk yoghurt. Hur lyxigt är inte det efter en natt i tält?

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?