Strandpromenaden vid Fulltofta: en vandring till Ringsjöns strand

  • 5,0 km.
  • Lätt.
  • Gärna på vintern när marken är frusen,

Det här är en väldigt vacker liten runda ner mot den Östra Ringsjöns strand och förbi mysiga Fulltota gård och kyrka. Vandringen gör sig bäst på vintern när det är fruset i markerna, då det är möjligt att traska rakt över vissa små vattensamlingar.

Lyssna efter klapprande läte

Börja vid storkhägnet i den västra delen av Fulltofta strövområde. Här lever runt trettio storkpar, vars ungar senare släpps ut för att leva i naturen. Storkarna har ett alldeles särskilt klapprande med näbben. Lyssna noga så kanske du kan höra dem!

Följ den lilla vägen ner till Fiskarehus och traska sedan över parkeringen och vidare söderut längs strandpromenaden. Vid parkeringen är det läge att speja efter gamla ekar, här finns nämligen två av Skånes äldsta ekar som tydligen kallas Gäddeken och Treklöften!

När du följer strandpromenaden har du Ringsjön på ena sidan och våtmarken Gäddängen på andra sidan. Vackert! Missa inte att ta en avstickare ut på fågelspanarplattformen mot Gäddängen och upp i tornet med utsikt över Ringsjön. Längs sjöstranden finns också flera fina fikaplatser och möjlighet att elda.

Runda våtmarken Gäddängen

Bortom Gäddängen passerar du staketet och lämnar då strövområdet för en stund. Vik av österut och följ staketet längs fältets kant, bort från Ringsjön, till du ser en liten bro. Här är det möjligt att hoppa över staketet, korsa bron och sedan vandra genom snåren åter mot Gäddängen.

Nu är det dags att ta sikte mot utsiktsplattformen vid Gäddängens östra strand, där markvägen upp mot Fulltofta kyrka börjar. Följ vägen och passera precis framför kyrkan, som byggdes vid skutet av 1100-talet. Gå gärna in och speja i kyrkan om den är öppen! Vik sedan av så att du kommer tillbaka till storkhägnet igen. 

PSST…

Psst… När du ändå är i Fulltofta, missa för allt i världen inte att dra skämt i stil med:
 ”Oj, är grillplatsen ledig. Jag trodde här var FULLT OFTA.”

Tips och tankar om utflykten

4
4,0 rating
4 av 5 stjärnor (1 röst)
6 februari, 2021

Vi gick rundan igår fredagen den 5 februari. Men vi hade problem med tillbakavägen efter att vi passerat Gäddängen. Stigen mellan Östra Ringsjön och Gäddängen slutade vid ett stängsel och ett vattenfyllt dike som man inte kunde ta sig över. Vi gick längs staketet österut och där fanns en bro som vi gick över och under staketet. Sedan följde vi staketet och kom till ett jakttorn ( där vi fikade ). Men vi insåg här att vi inte hade kommit rätt och eftersom det var fruset och snö så bestämde vi oss att gå över åkrarna upp till kyrkan ( vi fick ta oss över staket ett par gånger). Det var en härlig tur, men vi undrar vad vi gjorde för fel för att inte lyckas hitta den rätta vägen längs östsidan av Gäddängen.

Eva Sjövall

Vad tycker du om utflykten?