Strandstigen: cykla längs havet från Kivik till Haväng

  • 6,7 km.
  • Medel. Rejält sandigt.
  • Alla årstider.

Att cykla strandstigen mellan Kivik och Haväng är inte helt enkelt, men vackert! Den som vill trampa snabbt gör klokt i att istället välja cykelbanan som går jämte bilvägen, även den ljuvligt vacker, medan den som vill njuta stranden och havet rekommenderas strandstigen. Eller varför inte cykla ena vägen dit och andra vägen tillbaka?

Ut över strandbackarna

Börja vid Kiviks hamn och följ Tittutvägen, som övergår i Lejegatan, längs stranden norrut mot Vitemölla. Sväng ner till Vitemölla hamn och fortsätt ut mot strandbackarna. Här tar asfalten slut och du följer Skåneleden ut över strandängarna. Man får cykla på den utmarkerade leden här, men var superförsiktig så att du inte skadar naturen! Led cykeln om det är sandigt.

Strax korsar du Klammerbäcken på en liten bro. Nu är det dags att vika av inåt land, längs stigen uppför backen genom skogen. Väl uppe på höjden når du en stätta som tar dig ut i de grönskande hagmarkerna och vidare ut på Klammerbäcksvägen. Vik av norrut nästan omedelbart och snirkla dig genom det vackra jordbrukslandskapet till du når Havängsvägen.

Kolla in Lindgrens länga

Här svänger du mot öster och når snart den vackra Lindgrens länga, en vacker gammal korsvirkesgård innehållande ett litet mysigt museum om platsens natur- och kulturhistoria. Här spelades även Piraten-filmen Bombi Bitt och jag in, då Franskan bodde i längan. Fortsätt längs grusvägen, över bron som korsar Verkeån, så når du snart bilvägen ner mot Skepparpsgården, dösen och havet vid Haväng.

Spana in Ravlundarundan om du vill cykla vidare norrut till Brösarp eller Maglehem.   

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?