Sylarna runt: mäktiga fjäll och norska fäbodstugor

  • 82 km.
  • 5 dagar.

Har du alltid drömt om att se det vackra Sylmassivet från alla håll och kanter? Då är det här vandringen för dig! Har du aldrig förr tänkt tanken? Då är det här ändå en underbar vandring med utsikt över mäktiga fjäll och vidsträckta sjöar samt övernattningar i mysiga norska fäbodstugor.

HUR SKA JAG VANDRA? 

Vandringen runt Sylarna är 82 kilometer lång och tar fem dagar att vandra. Du börjar och slutar vid Storulvåns fjällstation:

Du börjar med en kort, men ack så uppförslutande, etapp till Blåhammarens fjällstation. Där är det trevligt att käka trerättersmiddag i den mysiga restaurangen. Den andra dagen vandrar du nerför mot den norska gränsen och älven Enan, som är finfin (om än lite grund) att bada i om solen gassar på. När du sedan börjar närma dig fäbodstugan Storerikvollen är utsikten över Esandsjöen (även detta en bra badsjö) magnifik. Missa inte att vandra upp på Blåkkåkleppen, fjället alldeles bakom Storerikvollen, i skymningen, då utsikten över sjön och Sylmassivet är enastående.

Den tredje dagen vandrar du mitt emellan Sylmassivet och Esandsjöens östra strand. Å så vackert! Dagen börjar med att du korsar Djupholmvika, en del av sjön, på långa broar. Kan vara en av de vackraste platserna längs vandringen!? Men varning för att denna dagsetapp kan innebära många bromsar under soliga sommardagar. Nedalshyttan ligger i björkskogen vid sjöns sydöstra strand, så även viss risk för mygg i kvällningen tyvärr.

Dag fyra är det dags att vandra upp på kalfjället igen. Du går rakt österut och når snart den svenska gränsen, innan du vandrar upp i det vackra u-formade Ekorrpasset. Sedan bär det av norrut mot Sylarnas fjällstation. Stanna gärna en dag här, och bestig Storsylen på 1743 meter över havet, innan du knatar ner till Storulvån igen.

OBS! Glöm inte att boka bädd på fjällstationerna under högsäsong.

Hur reser jag från Skåne?

Det enklaste sättet att ta sig till Storulvån är med nattåg och buss. Det exakta upplägget varierar lite. Ibland är det SJ som kör, ibland är det Snälltåget. Ibland går det att hoppa på nattåget redan i Malmö/Lund/Hässleholm, men ibland måste du ta ett vanligt tåg till Stockholm för att sedan byta till nattåget där. När du väl är i Jämtland kör Wänseth buss, antingen från Duved till Storulvån eller från Enafors till Storulvån, beroende på var tåget stannar.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?