Torupsrundan: cykla raka spåret från Malmö till bokskogen

  • 37 km.
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Bokskogen i Torup är en populär utflykt från Malmö, och inte undra på det: området är vackert och fullt av motionsspår som ger massor av möjligheter till olika vandringar. Dessutom är det nära till stan, och därmed perfekt att cykla dit. Ta banvallen rakt ut i bokskogen!

Banvallen byggdes på slutet av 1800-talet och enligt cyklabanvall.nu var det för ungefär hundra år sedan mycket populärt att ta tåget till bokskogen. På sommarsöndagarna sattes det in extratåg då många tusentals Malmöbor vill ut i Torups rekreationsområde! 

Börja exempelvis vid Malmö centralstation och cykla österut, via Värnhemstorget, vidare längs Sallerupsvägen och sedan lite söderut till Husie. Sedan är det raka spåret, över fälten längs den fina banvallen, hela vägen ut till Bara där du svänger du av söderut längs Torupsvägen. Snart ser du det vackra Torups slott, som är ett av Skånes bäst bevarade 1500-talsslott.

Nu är du framme!

Bortom slottet ligger friluftsgården, där det finns ett enklare café där du bland annat kan köpa pannkakor med grädde och sylt. Här börjar också alla motionsspåren. Det finns också flera trevliga fikaplatser, ut mot fälten och vid den lilla sjön, där du kan äta matsäck.

Nu har du cyklat ungefär 16 km. Antingen kör du samma väg tillbaka, längs den trygga banvallen, eller också fortsätter du söderut för lite landsvägscykling tillbaka till Malmö.

Landsvägscykling tillbaka till Malmö

Fortsätt följa Torupsvägen söderut, genom den vackra skogen. Efter ett tag når du Skabersjövägen och nu är det dags att trampa västerut. Glöm inte att spana in Skabersjö mölla när du kör genom det lilla samhället Skabersjö. Efter ett gäng kilometer längs landsvägarna når du ytterkanterna av Malmö, och då är det bara att trixa sig tillbaka in till centralstationen, exempelvis längs Lönngatan där cykelvägen tar dig nästan hela vägen in till Pildammsparken.

tips

Gör en avstickare till härliga Vismarlövs café och bagarstuga. Här får du mysig stämning och massor av goa kakor. OBS det finns kakbuffé.

tack

Till Jorchr på sv.wikipedia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons för bilder på slottet och magasinet.

Tips och tankar om utflykten

4.5
4,5 rating
4.5 av 5 stjärnor (2 röster)
31 januari, 2022

Jag cyklade den här sträckan, men jag cyklade Roslättsvägen ner till Skabersjövägen.
Mycket trevlig rutt en kall men solig dag. Mycket lite trafik på vägarna.

Sean
22 augusti, 2020

Jag hyrde en cykel och cyklade banvallen fram och tillbaka. Omväxlande och trevlig cykling!
Motvinden på hemvägen var det enda som var jobbigt men det var ändå en hel del träd som läade en del.

Sara

Vad tycker du om utflykten?