Vakkotavare-Nikkaluokta: från stilla fjällsjöar till mäktiga Keb

  • 72 km.
  • 5 dagar.

Det här är vandringen för dig som vill gå Kungsleden och uppleva Kebnekaise, men ändå söker större stillhet än längs sträckan mellan Nikkaluokta och Abisko. Här vandrar du först mellan blanka, stilla fjällsjöar, för att sedan svänga in i den skarpa dalen mellan fjällen Skarta och Singi där du verkligen får uppleva hur vackert och villkorslöst Kebnekaisemassivet kan vara.    

Hur ska jag vandra?

Vandringen är 72 kilometer lång och görs lämpligen på fem dagar:                                     

Vakkotavare ligger är vackert beläget vid Akkajaures strand i Stora Sjöfallets nationalpark. Vandringen börjar således med en skarp uppförsbacke upp på kalfjället. Glöm inte att vända dig om och spana på utsikten ner mot sjön! Innan du når nästa fjällstuga behöver du korsa sjön Teusajaure. Länsstyrelsen har lagt ut roddbåtar, så att du kan korsa den kilometerbreda sjön på egen hand. Det går även att hissa en flagga som finns alldeles vid strandkanten, så kommer stugvärden och hämtar dig med båt

Efter stugan följer du vattenfallet uppför branten, och har sedan storslagen en etapp över fjällhedarna framför dig innan du når Kaitumjaure. Sedan följer du älven Tjäktjajåkkå hela vägen till Singi i den vackra dalen Tjäktjavagge, där du viker av västerut in i dalen Ladtjovagge. Nu vandrar du söder om det spektakulära Kebnekaisemassivet, förbi Kebnekaise fjällstation och hela vägen ner till Nikkaluokta. Den sista etappen, på 19 km, är det möjligt att åka båt 6 km över sjön Ladtjojaure.

Stanna gärna en eller flera nätter i Ladtjovagge, exempelvis på Kebnekaise fjällstation, för att försöka bestiga Kebnekaise. Glöm inte att boka boendet om du vill övernatta på fjällstation under högsäsong. 

Hur reser jag från Skåne?

Det enklaste sättet att ta sig till Vakkotavare är med nattåg och buss. Tag snabbtåget från Malmö/Lund/Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg som kör dig till Gällivare, dit du ankommer tidigt på morgonen. Busstationen ligger i anslutning till tåget, och därifrån kör Länstrafiken Norrbotten bussar till Vakkotavare, dit du ankommer vid lunchtid ungefär. Från Nikkaluokta kör Nikkaluoktaexpressen bussar till Kiruna, där det är bara att hoppa på SJ:s nattåg, som tar dig söderöver igen.

tips

Nyfiken på Kebnekaiseområdet? Här finns de absolut bästa dagsturerna i krokarna samlade, alla med utgångspunkt från Kebnekaise fjällstation.

tack

Till Moralist för bilder på Vakkotavare (länk), Teusajaure (länk och länk) och Kaitumjaure (länk och länk)- eget arbete enligt CC BY-SA 4.0.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (1 röst)
4 mars, 2021

Har själv gått exakt samma sträcka fast i motsatt riktning. En fantastisk vandring där man får uppleva allt vår fjällvärld kan bjuda på. Rekommenderas verkligen.

Leif Berglund

Vad tycker du om utflykten?