Ven-vändan: en cykelutflykt alla måste göra någon gång

  • 12 km.
  • Medel, en del grusväg.
  • Helst på sommaren.

Hade du turen att cykla runt Ven som barn, då minns du det säkert än idag. Den spännande färjan dit, hur du fick välja en egen gul cykel hos cykeluthyrningen, solen och glassen, badplatserna och kullarna. Och så de jobbiga uppförsbackarna, såklart, på grusvägar dessutom.

Någon gång i livet måste typ alla cykla runt Ven, allra helst i början av juni. Då är ön sinnebilden av skånsk sommar med blommande rapsfält och syrener i klasar. Färjan går från Landskrona till Bäckviken och precis ovanför backen ligger Vens cykeluthyrning.

Vandra bland Backafalls malvor

Börja med att trampa söderut, ut över åkrarna. Snart når du havet på öns västsida. Där den lilla stigen leder ner mot vattnet är det fint att stanna och bada. De karakteristiska branterna ner mot havet besjungs i visan Flicka från Backafall, som handlar om hur en sjökapten på seglats i karibiska sjön drömmer sig tillbaka till Ven: ”Luften är kryddad av tusende salvor, men jag ger bort dem varendaste en, mot att få vandra bland Backafalls malvor, allt medan månen går vakt över Ven”. Vackert ju!

Upptäck Uranienborg

Cykla vidare norrut, längs med Vens Backafall, och vik sedan av inåt land. Snart når du platsen där den danske astronomen Tycho Brahe hade sitt kombinerade slott och observatorium (sicken kombo!) Uranienborg (sicket namn!).

Följ sedan Landsvägen och Kyrkvägen till Sankt Ibbs gamla kyrka, som byggdes redan på 1200-talet. Spana in utsikten, och svischa sedan ner för backen till den pittoreska hamnen i Kyrkbacken. Här finns restauranger, fiskrökeri, glasskiosk och badstrand.

Ta ett dopp i Norreborg

Ajaj, nu blir det uppförsbacke igen! Cykelvägen klättrar nu upp för branten norr om Kyrkbacken, förbi den gamla fyrvaktarbostaden, rakt över fälten och ner på andra sidan ön. Även i Norreborg finns en trevlig hamn och bra badstrand, och dessutom campingplats för den som vill övernatta. Annars är det bara att fortsätta längs kusten, tillbaka till Bäckviken där färjan tar dig åter till Landskrona igen.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?