Ammarnäs-Hemavan: längs Kungsleden i Vindelfjällen

  • 78 km.
  • 6 dagar.

Den sydligaste etappen av Kungsleden går mellan Ammarnäs och Hemavan i södra Lappland. Här är betydligt mindre folk än på ledens norra delar, men oerhört vackert med sjöar och fjäll. Höjdpunkten är den u-formade dalgången Syterskalet, där du vandrar över gröna ängar mellan branta bergsväggar.

HUR SKA JAG VANDRA?

Vandringen mellan Ammarnäs och Hemavan är 78 kilometer lång och görs lämpligen på sex dagar. Du vandrar då rakt igenom Vindelfjällens naturreservat, som är Europas största reservat och innehåller Sveriges starkaste fjällrävspopulation. Längs leden finns fina fjällstugor som det går fint att övernatta i:

Det finns proviantförsäljning i alla stugorna. I Tärnasjö finns dessutom en fiskare som säljer färsk fisk. LYX! Den absolut vackraste etappen är den mellan Syterstugan och Viterskalsstugan, då du går genom den underbara dalgången Syterskalet. Vill du komma ännu närmare de spektakulära fjällen? En möjlighet är att istället ta leden som går via den Norra Sytertoppen, men då missar du dalen. En annan variant är att ta sikte mot Norra Sytertoppen, utan att bestiga den, för att istället nå den vackra glaciärsjön som är belägen precis under sjön. Därifrån kan du vika av rakt söderut och snedda ner för slänten för att sedan nå leden nere i dalen. En viss omväg, men otroligt vackert om vädret är fint!  

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Det enklaste sättet att ta sig till Ammarnäs är med nattåg och buss. Tag snabbtåget från Malmö/Lund/Hässleholm till Stockholm, där du byter till SJ:s nattåg som kör dig till Umeå, dit du ankommer tidigt på morgonen. Därifrån kör Länstrafiken Västerbotten bussar, via Lycksele och Sorsele, till Ammarnäs. Det tar några timmar, men du är framme vid lunch, lagom för att hinna gå den korta etappen upp till Aigertstugan. Från Hemavan kör Länstrafiken Västerbotten dit till Umeå. Bussen går vid lunch, så om du är uppe i god tid hinner du gå etappen från Viterskalet på förmiddagen. I Umeå har du tid att käka middag, innan du tar nattåget ner mot Stockholm igen. Häpp!

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?