Banvallsleden: cykla på utflykt i nordöstra Skåne

  • 28 km.
  • Lätt, bara att cykla på! Oftast asfalt men bitvis jämn grusväg.
  • Alla årstider.

Cykla på utflykt i nordöstra Skåne. Börja utflykten med att följa banvallen norrut från Näsum. Järnvägen byggdes precis kring år 1900 och det finns gott om minnen från järnvägstiden, glöm inte att spana! Längs spåret syns både rester av perrong, gamla stationshus och skyltar – exempelvis den fina skylten som visar att du nått den vackra Sibbarpsdalen. Här cyklar du igenom ett böljande jordbrukslandskap, med Ryssberget i öst, och under varma sommardagar känner du kanske doften från alla jordgubbsodlingar längs spåret. Banvallsleden, som du följer här, har ”en raka-spåret-känsla” som slogan. Tja, det stämmer väl rätt bra! 

Fika vid Holjeån och käka i Olofström

Utflykten tar dig sen vidare mot Holjeåns dalgång. På bron över ån finns en fin plats för fika med bord, stolar och papperskorg. Dessutom gott om skugga under träden. Närmare Olofström är det emellanåt svårt att cykla på banvallen, men det går då att cykla alldeles i närheten på bilvägen. I Olofström tar cykelvägen slut och järnvägen tar vid. Den används än idag av Volvo för att frakta bildelar till Älmhult. I Olofström finns några restauranger för den som är hungrig.

Vackra badplatser vid sjön Halen

När du cyklar vidare når du snart den vackra sjön Halen. Följ dess östra sida söderut. Först når du badplatsen vid campingen, med dess bryggor och hopptorn. Något längre söderut finns en lugnare badplats: en bänk på klipporna, där det går utmärkt att kasta sig i det mörka vattnet för den som är sugen på ett bad.

Vägen slingrar sig sedan genom skogslandskapet tillbaka till banvallen. Ganska snart är det dock dags att svänga av igen, för att cykla grusväg över åkrarna längs Holjeåns västra sida. Även här är landskapet börjande och väldigt pittoreskt med små gårdar, skogsdungar och böljande fält. När du når Västanå är det dags att vika av österut för att avsluta utflykten tillbaka i Näsum.   

tips

Att ta ett matstopp på Pizzeria Napoli vid Gamla torget i Olofström är absolut inte fel! Pizzan är god, personalen trevlig, de har en bra uteservering och ölen är billig för den som gillar det. Kanske tar du med pizzan för att äta den på bryggan vid sjön Halen? Glöm inte heller att kolla in butiken med det charmiga namnet Charmig Cham 2020.

Tips och tankar om utflykten

4.5
4,5 rating
4.5 av 5 stjärnor (2 röster)
2 september, 2018

Mycket fin cykeltur i de vackra gränstrakterna mellan Skåne och Blekinge.

Bengt Karlsson
2 augusti, 2018

Själv tycker jag att det här är en utmärkt liten cykeltur! Och den som vill cykla lite längre kan ju börja ända nere i Sölvesborg, och följa banvallen norrut därifrån.

Admin_Anna

Vad tycker du om utflykten?