Kopparhatten: vandra över berg och dalar i Söderåsen

  • 3,7 km.
  • Medel, först upp sen ner.
  • Alla årstider.

Vandra längs bäcken under trädkronorna i Söderåsens djupa sprickdal för att sedan klättra 90 meter uppåt och spana ut över landskapet från Kopparhatten. Vandringen genom nationalparken är vacker under alla årstider: såväl vid vårens skira grönska som när höstlöven färgar hela dalen rödbrun. På vintern är dalen som ett grått stenlandskap, men det sägs att det går att åka offpist ner för vissa av branterna om det kommer mycket snö(?).

Släck törsten med friskt källvatten

Börja vid Söderåsens naturum och följ sjöns norra sida inåt i dalen. Här är leden mestadels spångad. Snart kommer du till Rårödspågens källa, där du kan dricka friskt vatten ur en grop med hjälp av en metallskopa. Missa inte att spana uppåt mot de gigantiska rasbranterna, när du då och då passerar en lucka i kronverket.

Efter ett tag kommer du till ett vägskäl där en något bredare stig viker av bakåt, mot nordost, uppför branten. Det är Offavägen, som på 1800-talet användes för att transporter hö ut ur dalen. Nu är det dags att börja knata uppför, ungefär 90 höjdmeter, mot Kopparhatten. Phu!

Kopparhatten 200 meter över havet

Fortsätt genom bokskogen, längs den djupa sprickdalen, till du ser utsiktsplattformen som vetter ut mot dalen. Det här är Kopparhatten, nationalparkens högsta punkt på 200 meter över havet. Kolla in den vackra vyn och fortsätt sedan ovanför branterna, successiv nedför, till du når trappan som tar dig sista biten åter till naturum.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?