Lilla Blåvingeleden: böljande sandmarker nära Brösarp

  • 6,6 km.
  • Medel, små stigar med en del backar.
  • Alla årstider.

Lilla Blåvingeleden tar dig över böljande kullar och unika sandmarker, ibland med utsikt över Hanöbukten, i krokarna kring Maglehem och Brösarp. Den här vandringen är något kortare än originalet, Blåvingeleden på hela nio kilometer, men minst lika vacker även om den bara går genom tre naturreservat (går du systerleden har du chans att beta fyra!).

Huggna träd ger återskapade sandmarker

Börja vid parkeringsplatsen precis väster om Maglehem, dit det är enkelt att ta sig med Skånetrafikens bussar. Följ grusvägen västerut. Här är träden nyligen nedhuggna med målet att återskapa sandmarkerna, som en gång fanns här, och ge utrymme för massor av djur och växter. Efter ett tag kommer du in i skogen igen, för att korsa ån och passera förbi en vacker gammal gård med tre längor, innan du når ut på de fina backarna.

Du vandrar nu en rejäl bit söderut över de vidsträckta hedarna. Efter ett tag slingrar sig stigen upp över överväxta sanddyner och ner mot frodiga hagar där det betar hästar ibland. När du når grusvägen upp mot Drakamöllan är det dags att vika av västerut, förbi parkeringsplatsen och upp mot den pittoreska gamla möllan. Enligt Wikipedia har den fått sitt namn från en gammal mjölnare som hette just Drake (coolt namn!!). Nu hyser byggnaden ett gårdshotell som gjort sig känt för sina operaföreställningar.

Fina fikaplatser i Kumlan

Fortsätt följa grusvägen förbi Drakamöllan och upp mot backarna igen, där du viker skarpt mot nordost för att korsa ån nere i dalen. Sedan är det bara att knata upp för backarna i Kumlans naturreservat, längs stigen som leder åter till parkeringsplatsen där du började. I Kumlan är det dock värt att stanna en stund, och fika vid de två finfina borden med vidunderlig utsikt över Hanöbukten ner mot Stenshuvud.

tips

Passa på att kolla in om det är öppet på Blåherremölla alldeles i närheten. Det är en väldigt trevlig gammal mölla där det ibland är olika utställningar och ibland säljs våfflor med sylt och grädde i den gamla kvarnbyggnaden.

Tips och tankar om utflykten

5
5,0 rating
5 av 5 stjärnor (2 röster)
12 augusti, 2019

Magisk vandring med ljung i full blomning på böljande kullar! Fantastiska vyer/ natur!

Hjalti S. Arnljots
1 juni, 2019

En fantastisk vandring med bra skyltade gångar och underbar natur.

Anna Kindborg

Vad tycker du om utflykten?