Ramundberget-Vålådalen: förbi ståtliga Helags och stilla Gåsen

  • 79 km.
  • 5 dagar.

Den här vandringen tar dig vid sidan om de tätast trampade lederna i Jämtland och du får uppleva det storslagna Helagsfjället och stillheten vid Gåsen där du borstar tänderna i närmsta fjällbäck.

HUR SKA JAG VANDRA?

 Vandringen är knappt 80 kilometer lång och görs lämpligen på fem dagar. Du börjar i Ramundberget och slutar i Vålådalen:

Helags är en väldigt trevlig fjällstation: betydligt mindre än kusinerna Sylarna och Storulvån, men ändå med bra restaurang och kall öl. Glöm inte att boka bädd om du vill sova här under högsäsong! Det är trevligt att stanna en extra natt, och lägga en dag på att göra den ganska lätta bestignigningen av Helgas. Utsikten från toppen är fantastisk, då du blickar ner på Sveriges sydligaste glaciär. Det går även att göra bestigningen till en rundtur genom att gå upp längs norra kammen och ner längs södra.

Fjällstugan Gåsen är ett alldeles ljuvligt ställe, som ligger högt och exponerat uppe på kalfjället med utsikt mot både Helags och Sylmassivet. Själva fjället Gåsen är lätt att bestiga efter kvällsmaten, då toppen ligger bara tre kilometer norr om stugan. Det är bara att vandra på!

Vandringen ner mot Vålåstugan, förbi de fina Härjångsjöarna, är en underbar etapp. När du tillslut når Vålådalen är det perfekt att avsluta med lunch och våffelbuffé på restaurangen. Det finns även en och annan som avrundat med ett dopp i den friska Vålån!

HUR RESER JAG FRÅN SKÅNE?

Att ta sig från Skåne till Ramundberget tar lite tid, men det är det värt! Börja med att ta tåget till Östersund. Ibland är bäst att åka med SJ , ibland är Snälltåget bättre. Kolla runt lite och jämför! Ibland går det att hoppa på nattåget redan i Malmö/Lund/Hässleholm, men ibland måste du ta ett vanligt tåg till Stockholm först, för att sedan byta till nattåget där. När du väl är i Jämtland kör Länstrafiken Jämtland bussar från Östersund, via Funäsdalen, till Ramundberget. Du är framme tidig eftermiddag, och behöver antingen övernatta i Funäsdalen eller Ramundberget, eller knata på upp till Fältjägastugan under kvällen. Det går – midnattssolen lyser fint till sent på kvällen. Från Vålådalen kör Länstrafiken Jämtland bussar till Undersåker, där du kan ta SJs eller Snälltågets nattåg ner mot Stockholm.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?