Odensjön runt: trollsk vandring nära Röstånga

  • 2,4 km.
  • Medel.
  • Alla årstider.

Odensjön är en mörk, kristallklar och alldeles cirkelrund sjö, omgiven av rasbranter i krokarna kring Röstånga. Om somrarna är det härligt att bada från bryggan och på våren eller hösten är det fint att njuta av den trollska tystnaden här. Oavsett årstid är det gött att vandra runt sjön!

Börja med att spana på utsikten

Rundan börjar vid den lilla parkeringsplatsen med utsikt över sjön. Hit tar du dig med cykel, bil eller till fots genom att följa Odensjövägen från Röstånga upp på höjden, över åkern och fram till parkeringen (det finns en liten skylt nere i byn).   

Börja med att spana på den fina utsikten över sjön. Vandra sedan norrut längs åkerkanten på sjöns östra sida. När du passerat sjön och kommit in i bokskogen börjar stigen slutta kraftigt ner mot dalen. Väl nere i dalen vänder du mot söder och följer den lilla grusvägen fram till sjön, där det finns eldstad, vindskydd och en finfin badbrygga.

Vulkankrater, meteoritnedslag eller glaciärgrop?

Vandra runt sjön på endera hållet, stigen går precis vid vattenbrynet. Eftersom sjön är så osedvanligt rund finns det många myter och historier om hur den bildats. Det har bland annat sagts att det är en gammal vulkankrater eller att en meteorit slagit ner här, men idag tror forskarna snarar att det funnits en glaciär här som gröpt ur den runda bassängen. Länge trodde man att sjön var utan botten, och det sägs att den fått sitt namn på grund av likheten med asaguden Odens onda öga…

När du rundat sjön följer du grusvägen tillbaka igenom dalen, för att sedan vika av på en liten stig mot nordväst. Du korsar bäcken på en mindre bro och klättrar sedan uppför höjden, för att sedan återvända tillbaka till parkeringen på en stig ovan rasbranten längs sjöns västra sida.

tack

För bilder till Anna Alexander Olsson - Familjen Helsingborg, CC BY 4.0, (länk) och Mickaël Delcey (Silverkey) - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, (länk), båda på Wikimedia Commons.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)
19 december, 2020

Det er ganske rigtigt en dejlig tur, kan varmt anbefales til alle.

Pasby

Vad tycker du om utflykten?