Hoja till Höllviken: från Malmö över fälten till stranden

  • 30 km (enkel).
  • Lätt.
  • Alla årstider.

Tänk att det tar mindre än två timmar att cykla från Malmö till den helt underbara stranden i Ljunghusen!? Särskilt fint är det att cykla över de platta fälten i solnedgången. Annars är själva sträckan kanske inte jättespännande – belöningen får du när du kommer fram.

Börja exempelvis vid Malmö Centralstation, och cykla söderut förbi Pildammsparken i riktning mot Hyllie. Någonstans i krokarna kring Ärtholmen eller Gröndal börjar skyltningen mot Tygelsjö. Det går bra att följa den, även om den går lite i kringelikrokar och inte alltid tar varken närmsta eller bästa vägen.

Platt, platt och långa siktlinjer

Efter att du passerat Ikea och Hubhult cyklar du under väg E20 och sedan är det bara att följa cykelspåret längs Pildammsvägen och sedan Tygelsjövägen. Det är platt, platt och du har långa siktlinjer, men akta dig så att det inte är motvind för det kan nog bli rejält blåsigt här på slätten.

När du väl når Tygelsjö följer du istället skyltarna mot Höllviken, förbi Hököpinge mot Vellinge. I Vellinge viker du av västerut och cyklar sedan längs med Falsterbovägen, söder om Foteviken, nästan hela sträckan till Höllviken. I Foteviken har det hittats flera vrak från vikingaskepp och idag finns där en rekonstruerad vikingastad och ett museum.

Cykla längs strandpromenaden

Precis vid infarten till Höllviken ligger Toppengallerian. Här kan du greppa en milkshake på Burger King eller en rejälare munsbit på exempelvis ICA. Här är det också lämpligt att ta bussen åter till Malmö, för den som vill det.

Fortsätt annars längs med Falsterbovägen och den vackra Hjeltska strandpromenaden, som pryds av fem stycken bronsskulpturer, vilka är en svit med det mänskliga livet som tema och statyerna har namn som ”Kvinna likt en skadad fågel”.

Snart når du fram till Falsterbokanalen som går rakt över Falsterbohalvön, mellan Öresund och Östersjön. I kanalen finns en sluss, då det vid stormigt väder kan vara en hel meters nivåskillnad mellan vattnen. På andra sidan kanalen börjar Ljunghusen, och här kan du exempelvis cykla söderut längs med kanalen ned till den ljuvliga sandstranden där det även finns flera bryggor.        

tips

Sväng in om Annas bageri, ett klassiskt konditori med genuin och hemtrevlig stämning. Här finns räkmackor och baguetter, matbröd, alla de klassiska kakorna och ett helt gäng tårtor.

Tips och tankar om utflykten

0
0,0 rating
0 av 5 stjärnor (0 röster)

Ingen har skrivit något än. Bli den första!

Vad tycker du om utflykten?